Apple väntas överklaga potentiellt miljardskadestånd från EU

EU-kommissionen väntas i veckan ge sitt utslag om det 25-åriga samarbete mellan Irland och Apple som enligt uppgift ska ha gett Silicon Valley-jätten olagliga statsbidrag och konkurrensfördelar. Utslaget från kommissionen förväntas utmynna i ett krav på att Apple betalar tillbaka flera år av obetalda skatter, vilket i sådana fall lär uppgå till flera miljarder dollar.

Men nu skriver brittiska The Telegraph om att både Apple och Irland står redo att med omedelbar verkan överklaga beslutet. Att kraven på en återbetalning kommer att stöta på motstånd beror på att Apple inte ska ha getts möjligheten för en rättvis utfrågning, uppgav vd Tim Cook nyligen.

Från Irlands håll sade finansminister Michael Noonan att hans regering kommer att överklaga alla möjliga negativa utslag.

EU-kommissionen har tittat närmare på två avtal mellan Apple och Irland som slöts 1991 och 2007. De ska ha gjort det möjligt för Apple att kunna kanalisera sin internationella försäljning genom önationen till ett dotterbolag som inte är föremål för skattebetalning i Irland. Anspråken på skadestånd har föreslagits till 19 miljarder dollar men förväntas bli lägre än så, uppger The Telegraph.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.