Arbetslösheten fortsätter minska

Arbetslösheten har minskat från 8,4% till 7,0% på ett år - den lägsta arbetslöshetssiffran sedan september 2019. Det skriver Arbetsförmedlingen.
Arbetslöshet, arbetslösheten
Foto: Jessica Gow/TT

Närmare 355 000 personer var inskrivna arbetslösa i slutet av mars. Det är en minskning med drygt 86 000 personer jämfört med samma månad förra året. Arbetslösheten har därmed sjunkit från 8,4% till 7,0% på ett år.

Dessutom minskar antalet långtidsarbetslösa. I mars hade närmare 174 000 personer varit utan arbete i tolv månader eller mer, en minskning med 9 000 personer samma månad i fjol. Antalet som varit utan arbete i två år eller mer ökar dock med 6 000 personer till närmare 99 000.

Efterfrågan på arbetskraft ökade också. Över 200 000 nya lediga jobb anmäldes till Arbetsförmedlingen i mars, fler än rekordnivåerna från februari.

”Sammanlagt är svensk arbetsmarknad fortsatt het. En stark arbetsmarknad i kombination med hög inflation ökar sannolikheten för en mer markant löneuppgång. Vi förväntar oss att Riksbanken höjer räntan tre gånger i år, med den första höjningen i juni”, skriver Nordea angående siffrorna. 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.