Arise säljer Fasikan Vind till SCA

Vindkraftsbolaget Arise säljer Fasikan Vind i Bräcke till skogsjätten SCA.
Arise säljer Fasikan Vind till SCA - arise_bildarkiv
Foto: Arise

Projektet omfattar 105 megawatt. Tillträde sker idag.

SCA kommer att investera totalt 1,7 miljarder kronor. Det underliggande fastighetsvärdet är 1,6 miljarder kronor, enligt ett pressmeddelande från Arise. Projektet säljs i byggfärdig status med en total köpeskilling om cirka 125 miljoner, enligt Arise.

Projektet byggs i Bräcke kommun i Jämtland. Byggnationen inleds nu i november och driftsättning är planerad för början av 2026. Totalt 15 turbiner från tyska Nordex kommer att etableras

Tillsammans med SCAs aktuella produktion av elektricitet medför den tillkommande produktionen att SCA blir helt självförsörjande på elektricitet.

SCA tecknar också ett separat avtal med Arise om gemensam projektutveckling avseende sex utpekade markområden under kommande tioårsperiod.

SCA är Europas största skogsägare och tillsammans har man identifierat sex konkreta markområden med bedömd potential om sammanlagt cirka 1 000 MW. De identifierade markområdena bedöms ha goda möjligheter att realisera projekt på under kommande fem till tio åren. Projekten ligger i norra Sverige.

Bolagen kommer att samarbeta i utvecklingsfasen av projekten. Arise kommer att ha 49 procent ägarandel när projekten når byggfärdig status.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets