ARK lanserar åttonde börshandlad fond – fokus på rymdutforskning

Det omåttligt populära fondbolaget ARK Invest, med investeraren Cathie Wood i spetsen, lanserar nu sin åttonde börshandlade fond ARKX som ska ha fokus på rymdutforskning. Det rapporterar CNBC.
Himlen, rymden
Foto: Patrick Pleul/dpa via AP/TT
Bland de största innehaven finns Trimble, sin egna fond ”The 3D Printing ETF”, Kratos, L3Harris samt JD.com.

Under det senaste året har Ark Innovation fått in mer än 16 miljarder dollar i fondinflöden, och Cathie Wood har satsat på bolag som Tesla, Teladoc och Roku.

Under dagen har det även framgått att Ark nu tar bort vissa allokeringsdirektiv bland de diverse börshandlade fonderna vilket gör att innehaven kan koncentreras mer. Detta enligt SEC-dokument.

Direktivborttagningarna innebär bland annat att fonderna kan investera mer än 30 procent av fondkapitalet i en aktie, och att de tillåts att äga mer än 20 procent av de utestående aktierna i ett bolag.

US News har tidigare rapporterat att det finns en viss likviditetsrisk då fonden, som har över 50 miljarder dollar i förvaltat kapital, är storägare med över 10 procent av aktierna i över 25 bolag. Vid stora utflöden i fonden skulle Ark vara tvungna att avyttra aktier, vilket kan påverka de underliggande bolagens aktiekurser.