Arnhult-ägda Wästbygg vinstvarnar

Byggbolaget Wästbygg meddelar att resultatet för andra kvartalet påverkas negativt av tidigare kommunicerade omstruktureringskostnader och nedskrivningar i projekt och av tillgångar.
I en analys anser Affärsvärlden att Wästbygg står inför en svacka och ger rådet att sälja aktien.
Wästbygg har sitt huvudkontor i Göteborg och verksamheten är framför allt koncentrerad till södra halvan av Sverige. Koncernen har drygt 300 anställda och den viktiga affären inom projektering och byggnation av logistik- och industrilokaler har historiskt stått för nästan hela resultatet.

Dessutom belastas resultatet av ytterligare reserveringar i ett logistikprojekt i Danmark.

Rörelseresultatet för andra kvartalet förväntas uppgå till -262 miljoner kronor, skriver Wästbygg i ett pressmeddelande.

Bolaget har under första halvåret genomfört en betydande omstrukturering och genomlysning av pågående projekt och verksamhet vilket medfört att ytterligare nedskrivningar krävts. Efter avstämning med legala ombud har det även beslutats att göra reserveringar för ett sedan tidigare färdigställt logistikprojekt i Danmark. Effekterna summerar till -299 miljoner kronor som alltså tynger resultatet.

”Huvuddelen av effekterna påverkar inte koncernens framtida kassaflöde. Vi ser en fortsatt utmanande marknad främst för nyproduktion av bostäder och den genomlysning vi gjort av våra pågående projekt har syftet att säkerställa att vi baserar våra bedömningar på rätt ingångsvärden och med hänsyn tagen till uppskattad framtida marknadsutveckling. Trots vårt kontinuerliga arbete med kontroll av våra underentreprenörer har rådande marknadsläge även medfört ett antal konkurser i vår leverantörskedja – något som också belastat resultatet för kvartalet”, säger VD Jonas Jönehall i en kommentar.

Wästbygg uppger vidare att bolagets bedömning är att man inte längre kommer att uppfylla det finansiella nyckeltalet räntetäckningsgrad gentemot ett fåtal långivare av kortfristiga lån med förfall innan årsskiftet. Avsikten är att inleda ett skriftligt förfarande för att få obligationsinnehavarnas samtycke till avsteg från det finansiella nyckeltalet.

Wästbygg släpper sin rapport den 22 augusti klockan 08.00.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.