Assa Abloys VD: Chefernas aktieägande ligger bakom framgång

Pilotskolan som gjort flera av cheferna på Assa Abloy till mångmiljonärer är en viktig förklaring till Assa Abloys framgång. Samtliga viktiga företagsförvärv har ledningsgruppen fattat i enighet. Det berättar VD Carl-Henrik Svanberg, själv miljardär på Assa Abloy-aktier han köpte för 25 lånade miljoner 1994.

”Vi är tolv chefer som har aktier i Assa Abloy till ett värde av två miljarder kronor. Vi är 2000 anställda som har aktier värda fyra miljarder kronor. Det gör att personalen får ett stort inflytande och känner delaktighet i de affärer som vi gör”, säger Carl-Henrik Svanberg.

På torsdagkvällen utfrågades han i TV-programmet O som i Ortmark på TV8. Framträdandet kan beskriva som lysande och ett bra exempel på Carl-Henriks kommunikativa förmåga. Fredagmorgonens kursrally i Assa Abloy-aktien hängde dock sannolikt mer ihop med att Assa Abloy nu ingår i det index som flest fondförvaltare följer världen över, MSCI.

”När vi köper ett stort bolag träffas hela ledningen och går igenom förvärvet ordentligt. Om elva av oss är för och en är emot så blir det ingen affär. Assa Abloys förvärv påverkar ju hela ledningsgruppens privatekonomi så vi måste vara överens”, säger Carl-Henrik Svanberg. Det bästa exemplet var förvärvet av amerikanska Essex som var riskfyllt när det gjordes.

Leadingsteamets gemensamma inflytande över viktiga beslut ger en ny dimension över Carl-Henrik Svanbergs ledarskap. Hittills har det mest handlat om vikten av att göra vänligt sinnade förvärv – Assa har gjort ett trettiotal – kunna delegera ansvar och vikten av att ha ett kommunikativt ledarskap. Carl-Henrik Svanberg har fått flera utmärkelser som Årets ledare 1998 och börschefernas egen favoritchef. Att aktiekursen i Assa Abloy gått som ett spjut och stigit med flera tusen procent har förstås gjort sitt bidrag.

Delaktigheten genom beslutsfattandet i kombination med kopplingen till privatekonomin har Assa-Abloycheferna gemensamt med cheferna i Securitas och finska Nokia. Carl-Henrik Svanberg tror att det är en starkt bidragande orsak till att just de här tre bolagen blivit så framgångsrika. Han tror att det kan vara tänkvärt nu när exempelvis Ericsson har stora problem. Där har det varit omsättning på chefer, problem med trovärdigheten både externt och internt, nya kulturer och flera personer har hela tiden lämnat för nya uppdrag utanför bolaget. Det skapar en helt annan dynamik, tror Carl-Henrik Svanberg som samtidigt bedyrar att han själv aldrig tänkt tanken att han skulle bli chef för detta Sveriges viktigaste företag.

Carl-Henrik Svanberg berättar också i intervjun att han inte har några planer att lämna Assa-Abloy eftersom han tycker att det jobb han gör fortfarande är så roligt. Och han kan inte tänka sig något bättre sätt att placera sin personliga förmögenhet i än aktier i Assa-Abloy, även om han av familjeskäl kanske borde sälja av lite för att trygga ekonomin.

O som i Ortmark sänds i repris på söndag kl 22.00.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Curasight