Astra Zeneca kommer leverera färre vaccindoser än utlovats

Astra Zenecas leveranser av coronavaccin till EU kommer att vara lägre än initialt planerat under första kvartalet.
Tomas Oneborg/SvD/TT

Detta på grund av produktionsproblem vid en fabrik i Belgien som drivs av partnern Novasep, enligt ett uttalande från bolaget.

Astra Zeneca sade att de ”initiala volymerna kommer att vara lägre än väntat”, medan en EU-källa uppgav till Reuters att det handlar om ett bortfall på 60 procent från vad som lovats, skriver The Guardian.

Bolaget var förväntat att leverera cirka 80 miljoner doser till EU fram till slutet av mars, men har nu reviderat ned siffran till 31 miljoner doser, enligt källan.

Samtidigt har bolaget lovat att leverera mer än 80 miljoner doser under andra kvartalet men ännu inte kunnat specificera den exakta siffran, sade samma uppgiftslämnare.

Beskedet från Astra Zeneca har mötts med bestörtning från EU-länderna. Österrike kallade det för ”väldigt väldigt dåliga nyheter” och sade att det nu förväntas ta emot bara lite mer än hälften av de 650 000 doser som det räknat med. Litauen sade att dess bortfall blir på 80 procent av vad som lovats för första kvartalet. EU:s initiala order är på 400 miljoner doser från Astra Zeneca.

Vaccinet från Astra Zeneca, som utvecklats ihop med Universitet vid Oxford, förväntas i slutet av januari få godkännande av den europeiska läkemedelsmyndigheten. Till skillnad från Pfizers och Modernas vaccin är detta enklare att distribuera då det inte kräver lika kall förvaring.