Astra Zeneca miljardexporterar kemikalier till Ryssland

Läkemedelsbolaget Astra Zeneca exporterade kemikalier för läkemedelsproduktion till Ryssland för 2,2 miljarder kronor under mars-december i fjol, enligt uppgifter till Ekot. Det är nästan en dubblering jämfört med samma period året innan.
Astra Zeneca miljardexporterar kemikalier till Ryssland - Astra Zeneca
Foto: Pontus Lundahl / TT

Totalt sett har Sveriges export till Ryssland minskat rejält på grund av invasionen av Ukraina. Dock har exporten av kemikalier till läkemedelsproduktion ökat rejält.

Astra Zeneca har en fabrik i ryska staden Kaluga och 2 000 anställda i landet.

Det finns ingenting som tyder på att exporten skulle bryta mot sanktioner.

Astra Zeneca vill inte ställa upp på en intervju, men skriver i en skriftlig kommentar till Ekot att ”tillgång till våra läkemedel för alla patienter har alltid varit och fortsätter att vara vår högsta prioritet och sker i enlighet med de sanktioner och regler som finns. För många patienter är våra läkemedel livsviktiga.”

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.