Astra Zeneca sänker effektivitet till 76% i USA-studie

Läkemedelsbolaget Astra Zeneca meddelar nu att dess coronavaccin är effektivt till 76% i den amerikanska studie som genomförts. När de första siffrorna med en effektivitet på 79% släpptes fick bolaget kritik av den amerikanska myndigheten Niaid som menade att viss gammal studiedata inkluderats.
Astra Zenecas Covid-19 vaccin.
Astra Zenecas Covid-19 vaccin. Foto: Johan Nilsson / TT

I övrigt framgår precis som tidigare att vaccinet har en effektivitet på 100% i att förhindra allvarliga sjukdomar och sjukhusinläggning.

Det har flera gånger uppstått förvirring kring Astra Zenecas vaccin. Nyligen visade en undersökning från YouGov att förtroendet för bolagets vaccin rasat i stora europeiska länder som Italien, Spanien, Tyskland och Frankrike.

”Skillnaden mellan 76 och 79% är ett avrundningsfel, förmodligen bara en handfull fall. Men det är så viktigt för oss att vara helt transparenta och korrekta eftersom vi bygger allmänhetens förtroende”, säger Paula Cannon, professor i molekylär mikrobiologi och immunologi vid University of Southern California’s Keck School of Medicine, i en kommentar till Bloomberg News.

Astra Zenecas vaccin är godkänt i EU men ännu inte i USA.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets