Astra Zeneca ska bekämpa cancer tillsammans med AI-bolag

Läkemedelsbolaget Astra Zeneca har ingått ett avtal med amerikanska AI-läkemedelsbolaget Absci värt upp till 247 miljoner dollar, motsvarande 2,6 miljarder kronor.
Astra Zeneca ska bekämpa cancer tillsammans med AI-bolag - absci-sean-mcclain-2021-5138
Abscis VD Sean McClain

Avtalet går ut på att ta fram antikroppsbehandlingar mot cancer. Det framgår av ett uttalande från Absci, rapporterar Financial Times.

Absci använder generativ AI, artificiell intelligens, för att utforma optimala läkemedelskandidater baserat på målaffinitet, säkerhet, tillverkningsbarhet och andra egenskaper.

”Vi är stolta över att arbeta nära AstraZeneca för att utnyttja vår AI för att ta fram nya behandlingar för onkologipatienter”, säger Abscis VD Sean McClain.

I avtalet ingår bland annat en engångsbetalning, finansiering av forskning och utveckling och milstolpsbetalningar, samt royalties på eventuell produktförsäljning. Detaljer kring dessa delar anges inte.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.