Astra Zeneca ska presentera uppdaterad data från primäranalys inom 48 timmar

Läkemedelsbolaget Astra Zeneca, som sägs kan ha inkluderat gammal information i den amerikanska studien om vaccineffektivitet, ska presentera uppdaterad data från primäranalysen inom 48 timmar. Det framgår av ett pressmeddelande.
Astra Zenecas vaccin
En spruta laddas med Covid-19 vaccin från Astra Zeneca ( AstraZeneca ) vid SUS vaccinationcentral i Malmö. Foto: Johan Nilsson / TT
“Gårdagens siffror var baserade på en specifik interimanalys där datan slutade 17 februari. Vi har granskat den preliminära utvärderingen hos primäranalysen och resultaten var konsekventa med interimanalysen”, skriver bolaget.

Astra Zeneca ska omedelbart samarbeta med Data Safety Monitoring Board samt avsluta valideringen av den statistiska analysen.

Astra Zeneca har tidigare släppt uppgifter om att vaccinet var till 79% effektivt under en amerikansk fas 3-studie. Därutöver uppgavs vaccinet vara 100 procent effektivt i att förhindra allvarliga sjukdomar och sjukhusvistelse. Men amerikanska myndigheten Niaid lyfte igår kväll upp att det kan ha inkluderats föråldrad information i studien, vilket i sådana fall inte ger en komplett bild av effektiviteten.

Astra Zenecas vaccin saknar ännu godkännande i USA.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.