Astra Zeneca vinner tvist i USA avseende Farxiga-patent

Läkemedelsbolaget Astra Zeneca har vunnit en rättstvist i USA angående ett viktigt patent för diabetesläkemedlet Farxiga, rapporterar Bloomberg News.
Astra Zeneca
Tomas Oneborg/SvD/TT
Bolaget utmanades av Zydus Cadila avseende patentet för den aktiva ingrediensen dapagliflozin i Farxiga. Enligt Zydus borde patentet inte ha utfärdats för att det ansågs vara en ”tydlig variation på en gammal idé”.

Men distriktsdomaren i Wilmington tyckte annorlunda och sade att Zydus inte hade presenterat tydliga och övertygande bevis kring detta.

Astra Zenecas patent för dapagliflozin löper ut i oktober 2025.

Farxigas försäljning i USA uppgick till 569 miljoner dollar förra året, vilket motsvarar cirka 2,2% av Astra Zenecas totala intäkter och är en ökning från 537 miljoner dollar 2019.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets
Annons från Invesco