Åttonde AP-fonden
Statens ägande i bland annat Telia, SJ och Vin & Sprit kan komma att hamna i ett separat holding- eller förvaltningsbolag. Det kan i alla fall bli resultatet av ett internt och hemligt arbetspapper som den socialdemokratiska riksdagsgruppen tagit fram.
Existensen av arbetspapperet bekräftas av socialdemokraternas presstalesman Sebastian Navab som dock försöker tona ned dokumentets betydelse. Enligt honom handlar det om ett diskussionsunderlag utan förankring i partiet och utan några konkreta förslag. Vad Affärsvärlden erfar kan dock processen ha kommit längre än så.
Olika departement
Idag sköts förvaltningen av den statliga bolagsportföljen via bolagsenheter på respektive departement. Det upplägget har vid flera tillfällen medfört att ansvariga statsråd hamnat i skottlinjen. Ett exempel är finansdepartementets påstådda insiderhandel i OM strax innan budet på Londonbörsen. Ett annat exempel är uppståndelsen kring näringsdepartementets okonventionella upphandling av konsulttjänster i samband med den planerade fusionen mellan Telia och Telenor.
Dylika händelser hotar att ställa till det ordentligt för regeringen inför nästa års riksdagsval och handlingsbehovet är således akut. Det gäller även på det rent praktiska planet. Bolag som Vattenfall och Vin & Sprit kan behöva tillskott av nytt kapital för att kunna fullfölja sina tillväxtstrategier. Samtidigt visar regeringen inga tecken på att vilja sälja ut ytterligare bolag ur den statliga portföljen. En ohållbar situation, vilket även de mest inbitna socialdemokraterna tycks var medvetna om.
Rosengren tappar
För att rädda situationen återstår egentligen bara ett alternativ och det går ut på att de statliga bolagen som verkar på konkurrensutsatta marknader samlas i ett separat holding- eller förvaltningsbolag. Därmed skulle de olika företagen i framtiden inte behöva stå under olika departements diktat.
Tänkbart är en modell likt den med AP-fonderna. Dessa ligger visserligen under finansdepartementets domäner, men förvaltarna äger full autonomi. Ett statligt holdingbolag under Bosse Ringholms regi vore förstås ett hårt slag mot Björn Rosengren, som idag har ansvar för 70 procent av den statliga portföljen.
Att det funnits käbbel mellan departementen är ingen hemlighet och för statsminister Göran Persson kan det vara det rätta tillfället att ge silkessnöret åt Rosengren.
Statliga holdingbolaget är inget nytt. På 1970-talet bildades Statsföretag AB (senare Procordia) med uppgift att hålla samman en alltmer omfattande statlig företagsamhet. Andra exempel är AB Svenska Varv och ssAB. Då angav staten industriella motiv för sitt ägande. Idag anger man ofta avkastning som främsta mål.
Och faktiskt skulle ett holdingbolag med bland annat Vin & Sprit, SJ, Posten, Vattenfall och Vasakronan kunna ge betydligt högre utdelning åt skattebetalarna än vad som tidigare varit fallet.
Då kan de statliga bolagen också räkna med att få mer kapital när det behövs.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.