Autoliv i botten av Stockholmsbörsens storbolagsindex

Fordonsunderleverantören Autolivs aktie handlades ned till botten av Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 på måndagen efter att flera analyshus sänkt sina rekommendationer för aktien.

Autolivs var vid lunchtid ned med 3,2 procent till 778:40 kronor efter att ABG Sundal Collier sänkt sin rekommendation för aktien till sälj från behåll. Riktkursen höjdes dock till 680 från 630 kronor.

Tidigare under dagen har Nyhetsbyrån Direkt rapporterat att även Carnegie och Danske Bank sänkt rekommendationen till behåll.

SEB Equities gick dock i andra riktningen och höjde riktkursen till 915 kronor från 835 med upprepad köprekommendation.

Autoliv öppnade böckerna för kvartalsredogörelse på fredagen i förra veckan och redovisade då ett justerat rörelseresultat för det tredje kvartalet i stort sett i nivå med marknadens förväntningar, även om organisk tillväxt var något lägre än de lågt ställda förväntningarna.

Bolaget sänkte också guidningen för tillväxten och marginalen något i samband med rapporten.

“Kvartalet var utmanande, med större nedgångar än väntat i alla regioner. Vi har fortsatt att anpassa kapacitet och kostnader till det”, sade vd Mikael Bratt till Direkt och hänvisade till en global bilförsäljning som väntas minska med 6-7 procent under 2019 jämfört med fjolåret.

Resultatet påverkades negativt av fortsatt motvind från högre kostnader för råvaror, som beräknas kosta motsvarande 60 punkter på marginalen. Dessutom finns press från stagnationen i den globala fordonsmarknadens efterfrågan.

“Även om takten i nedgången i fordonsproduktionen avtog något är osäkerheten fortsatt hög, marknadsprognoserna från IHS har fortsatt att sänkas och vi förutser inte någon vändning i närtid”, skrev Autolivs vd Mikael Bratt i delårsrapporten.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här