Avtagande förhoppningar om ett handelsavtal mellan Storbritannien och EU

De senaste förhandlingarna om ett handelsavtal mellan Storbritannien och EU post-brexit har inte gått särskilt bra. Sannolikheten för ett avtal håller nu på att avta, rapporterar Sky News.
Enligt tv-nyhetskanalens politiska vice redaktör Sam Coates är det ”level playing field”-frågan som står i vägen för en uppgörelse. Med level playing field syftas på att varken ena eller andra sidan ska få ge orättvisa konkurrenssubventioner efter att Storbritannien lämnat union.

Storbritannien trädde ur formellt 31 januari men verkar ännu under EU:s lagar fram tills årsskiftet.

”Denna kväll har den brittiska sidan antytt att EU har presenterat några nya element som försvårar diskussionerna”, sade Coates.

”Vi har inte de specifika uppgifterna över vad som har gått fel men de antyder att detta är en väsentlig förändring till det sämre och sätter förhoppningarna i fara – och det hade funnits en hel del förhoppningar – om att vi skulle kunna få ett brexitavtal möjligen på lördag eller söndag denna helg. Detta håller nu på att avta”, fortsatte Coates.

Om handelsavtalet uteblir kommer Storbritannien från och med 1 januari 2021 att handla med EU under Världshandelsorganisationens (WTO) regler.