Bactiguard överklagar skattesmäll

Medicinteknikföretaget Bactiguard upptaxerades 2014 med 1,2 miljoner kronor. Bolagets vd Christian Kinch fick samtidigt en skattesmäll på 1,6 miljoner kronor för ”oredovisad lön”. Först när Affärsvärlden uppmärksammar saken fyra år senare överklagar Bactiguard och Kinch.

Vid en revision i det börsnoterade Botkyrkabaserade medicinteknikbolaget Bactiguard för inkomståret 2012 upptäcktes två fakturor som Skatteverket ansåg vara felaktiga. Skatteverket skriver att fakturorna “helt saknar verklighetsförankring” och att affären ”aldrig ägt rum”. Fakturorna skulle enligt myndigheten ha använts för att vd:n Christian Kinch skulle kunna plocka ut pengar.

Enligt verkets beslut och överprövningsbeslut i december 2014 upptaxerades Christian Kinch därför med 1,6 miljoner kronor för oredovisad lön. Bactiguard upptaxerades samtidigt med 1,2 miljoner kronor.

Christian Kinch säger till Affärsvärlden att upptaxeringen, både vad gäller företaget och honom själv, är felaktig och saknar grund. Han hade ännu fram till i måndags, 16 april, valt att inte överklaga till förvaltningsdomstolen. Det hade då förflutit mer än fyra år sedan Skatteverket fattade sina beslut. Det fyraåriga dröjsmålet ska enligt Christian Kinch inte tolkas som att han erkänner att han gjort fel. Sista dag för överklagan är, enligt Skatteverket, kommande årsskifte.

I tisdags, dagen före Affärsvärldens publicering, överklagade Christian Kinch och Bactiguard Skatteverkets beslut.

– Vi anser att Skatteverket har fel i sina antaganden och slutsatser och har bestridit dem. Våra rådgivare gjorde bedömningen att det skulle bli en tids- och resurskrävande process att överklaga.  Dessutom är det svårt att få rätt i processer mot Skatteverket, och vi valde då att inte gå vidare, men idag (tisdag, Affärsvärldens anmärkning) har vi fattat beslut om att göra det eftersom det är viktigt för oss att dessa felaktigheter reds ut, säger Bactiguards finanschef Cecilia Edström till Affärsvärlden.

Bactiguard börsnoterades 2014.

Läs hela historien här: Vd:n som hyr helikopter och kör racerbil.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här