Ballmer i stan: ”Molnet måste bli bra”

När Steve Ballmer talade inför kunder och partner i Stockholm på måndagen var det molntjänster som stod i fokus. Och han medgav att de kan slå mot Microsofts affärsmodell.

På fråga om molntjänsterna inte slår mot Microsofts traditionella affärsmodell med licensavgifter kunde Microsofts koncernchef Steve Ballmer inte neka. Men samtidigt valde han att blicka framåt, mot Microsofts breda satsning på molntjänster.

– Det här måste bli bra. Annars blir det dåligt, sa han i skämtsam ton, och fortsatte:

– Vi ska göra allt det vi gjorde förut, plus mer saker genom att driva tjänster och uppgradera programvaror, och dessutom spara pengar åt er kunder. Och vi kan noga hitta lite vinst för oss själva i det också.

Att molntjänster står i fokus för Microsoft är det alltså ingen tvekan om.

Det handlar om en utveckling som pågått i många år, och som innebär att det som förut låg på datorer hos konsumenter och företag nu flyttar till stora datahallar och nås som tjänst via internet.

Drivande är prisfall på minne, processorkraft och bandbredd, och samtidigt ökad kapacitet på samma saker. Sammantaget öppnar det för stordrift av it i enorma datahallar.

Det senaste året har utvecklingen exploderat, främst för att affärsmodellen med molntjänster, eller ”Cloud Computing” fått rejält fäste.

Stora aktörer är Microsoft, Amazon, IBM och kanske framförallt Google.

Googles framfart med nättjänster för epost och kontorsprogram har i flera år setts som ett hot mot Microsoft.

Microsofts strategi är nu att hitta en kombination av tjänster via nätet och program som ligger kvar hos företagen.

En nyhet i den vägen som Steve Ballmer presenterade kort var Windows Intune – en molntjänst som innebär att Microsoft kan ta driftansvaret för ett företags park med Windows-datorer.

Under sitt besök i Stockholm besökte Steve Ballmer även KTH där han gav sin syn på aktuella trender i it-världen.

Molntjänster – Cloud Computing

Servrar och program drivs i stora datahallar och nås som tjänst via internet. Trenden har pågått under flera år, i takt med att lagring, processorer och bandbredd ökat i prestanda och rasat i pris.

Det som exploderar just nu är Cloud Computing som affärsmodell. Stora aktörer är Google, Microsoft, IBM och Amazon. Grundidén är att man betalar per förbrukning, och man snabbt kan växla mellan låg och hög förbrukning.

Kort sammanfattat är fördelen lägre pris, plus att man slipper tänka på administration, uppgradering med mera. Nackdelen är mindre kontroll.

Man brukar skilja på tre nivåer av molntjänster:

– infrastruktur – endast serverkraft.

– plattform – servrar med operativsystem

– program – exempelvis för e-post

De första två nivåerna kan företag använda för eget bruk, eller för att installera resurser (webbservrar, onlinetjänster) som säljs till andra kunder.

Den tredje nivån, program, gäller oftast program som företaget använder för eget bruk – exempelvis egen epost eller en kunddatabas.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.