Bank of England höjde som väntat styrräntan

Bank of England höjde som väntat styrräntan till 0,75% från 0,50%.
Bank of England-chefen Andrew Bailey.
Bank of England-chefen Andrew Bailey. Foto: Kirsty O'Connor/Pool via AP, File/TT
Policykommittén, MPC, var oeniga om räntehöjningen till 0,75%. En ledamot, Jon Cunliffe, ville lämna styrräntan oförändrad.

I MPC:s februariprognoser, som publicerades innan invasionen av Ukraina, väntades BNP-tillväxten bromsa in och KPI-inflationen toppa vid 7,25% i april.  Nu skriver MPC att utvecklingen sedan februari troligtvis kommer att driva upp inflationen ytterligare.

”Angående inflationen har Rysslands invasion av Ukraina lett till energi- och råvarupriser, och även livsmedelspriser ökat ytterligare. Den väntas också förvärra problemen i leveranskedjorna och har ökat osäkerheten kring de ekonomiska utsikterna”, skriver banken och pekar på att trycket på den globala inflationen kommer att öka.

Nu väntas inflationen stiga vidare under kommande månader, till kring runt 8% under andra kvartalet och möjligen ännu högre senare under året.

”Baserat på den nuvarande bedömningen av den ekonomiska situationen bedömer kommittén att en viss ytterligare försiktig åtstramning av penningpolitiken kan bli lämplig kommande månader, men det finns risker på båda sidor om den bedömningen beroende på hur utsikterna på medellång sikt för inflationen utvecklas”, skriver de.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.