Bank of England lämnar styrräntan oförändrad

Bank of England lämnar styrräntan som väntat oförändrad vid 5,25 procent.
Bank of England lämnar styrräntan oförändrad - Britain Economy  Bank of England
AP Photo/Frank Augstein

Beslutet fattades med röstsiffrorna 8-1. En ledamot ville sänka till 5 procent.

Centralbanken uppger att inflationen är fortsatt förhöjd.

”Penningpolitiken kommer behöva förbli restriktiv under tillräckligt lång tid för att inflationen varaktigt ska återgå till målet på 2 procent på medellång sikt”, uppger Bank of England.

Centralbankens penningpolitiska kommitté, MPC, är fortsatt berett att justera penningpolitiken när ekonomiska data motiverar det för att varaktigt återföra inflationen till målet på 2 procent.

MPC kommer därför att fortsätta att noga övervaka indikationer på ihållande inflationstryck och motståndskraft i ekonomin som helhet, inklusive en rad mått på den underliggande stramheten i arbetsmarknadsförhållandena, lönetillväxt och tjänsteprisinflation.

”På grundval av detta kommer kommittén att fortsätta att se över hur länge bankräntan bör ligga kvar på sin nuvarande nivå”, skriver Bank of England.

Bank of England, % mars, 2024 Konsensus februari, 2024
Styrränta 5,25 5,25 5,25

Konsensusdata från Bloomberg

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.