Bank of England låter räntan ligga

Bank of England lämnade som väntat styrräntan oförändrad vid 0,10%.
Bank of England-chefen Andrew Bailey.
Bank of England-chefen Andrew Bailey. Foto: Kirsty O'Connor/Pool via AP, File/TT

Utöver att styrräntan hålls oförändrad meddelar Bank of England även att man lämnar målet för tillgångsköp oförändrat på 895 miljarder pund, varav 20 miljarder pund utgör köp av företagsobligationer. Policykommittén, MPC, var enig om räntan och beslutet om tillgångsköpen.

Bank of England skriver att man fortsätter att bevaka situationen noga och är redo att vidta nödvändiga åtgärder om utsikterna för inflationen försämras. Dock avser man inte strama åt penningpolitiken innan det finns tydliga bevis att betydande framsteg görs med att eliminera lediga resurser och att uppnå inflationsmålet på 2% uthålligt.

Vidare noteras att den globala BNP-tillväxten har varit något starkare än väntat och att det nya amerikanska stimulanspaketet ger ytterligare stöd åt utsikterna. På grund av detta, tillsammans med fortsatt vaccinering, har långräntorna stigit kraftigt i utvecklade ekonomier.

Även i Storbritannien har BNP-siffrorna kommit in över förväntan, då de sjönk mindre än väntat i januari. KPI-inflationen steg samtidigt något till 0,7% i januari och väntas stiga snabbt till målet på 2% under våren på grund av tillfälliga effekter.

Med minskad smittspridning och accelererad vaccinering kan restriktionerna i Storbritannien komma att lyftas något tidigare än väntat, skriver Bank of England.