Bankföreningen stödjer förslag om amorteringskrav

Branschorganisationen Bankföreningen stödjer regeringens förslag som syftar till att ge Finansinspektionen mandat att införa amorteringskrav.

Det framgår av Bankföreningens remissvar i frågan.

Den slutliga utformningen av amorteringskrav bör vara enkel att förstå och hantera för både kunder och för banker, framhåller branschorganisationen som även anser att det måste finnas utrymme för flexibilitet.

”Bankföreningen har verkat och verkar för en god amorteringskultur men vill understryka att det är viktigt att vidta andra mer fundamentala åtgärder för att komma till rätta med obalanserna på bostadsmarknaden och därmed problemen med hushållens skuldsättning”, heter det vidare i remissvaret.

Bankföreningen betonar samtidigt vikten av att processen kan skötas skyndsamt och att lagstadgade amorteringskrav träder i kraft så snart som möjligt.

”Det är viktigt att processen för att införa ett amorteringskrav klargörs så snart som möjligt och att den osäkerhet som nu råder kan redas ut”, säger Bankföreningens vd Hans Lindberg.

Under gårdagen rapporterades att kammarrätten i Jönköping återigen har satt käppar i hjulet för amorteringskravet. I ett pressmeddelande skrev rätten att lagändringen kräver en ”grundligare utredning än vad som nu har presenterats” då det inte får råda några tveksamheter om att förslaget stämmer överens med grundlagen.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco