Bankföreningen ser brist i amorteringskravet

Branschorganisationen Bankföreningen är i huvudsak positiv till Finansinspektionens förslag på amorteringskrav, men menar att det innehåller en betydande brist gällande hanteringen av tilläggslån.

Det skriver Svenska Bankföreningens vd Hans Lindberg och analytiker Magnus Karlsson i ett debattinlägg på Svenska Dagbladet på torsdagen.

Finansinspektionen skickade i december förslaget om amorteringskrav, som innebär att nya bolån större än 70 procent av bostadens värde ska amorteras ned med minst 2 procent av det ursprungliga lånebeloppet varje år, på remiss.

Bankföreningen har två invändningar mot förslaget. Den ena är att förslaget ger låntagarna incitament till att finansiera tilläggslån med blancolån i stället för med billigare bolån.

“En sådan utveckling innebär ökade risker i systemet och onödiga kostnader för låntagarna”, skriver skribenterna.

Den andra är att det i praktiken ger ett retroaktivt amorteringskrav eftersom amorteringsbeloppet grundas även på det lån som inte ska omfattas av reglerna, det vill säga lån som lämnats innan reglerna trätt i kraft – vilket enligt Lindberg och Karlsson betyder att myndigheten går emot regeringens direktiv om att amorteringskravet enbart ska omfatta nya bolån.

Bankföreningen föreslår att tilläggslån i form av bolån ska kunna amorteras på tio år.

“På så vis undviks den retroaktiva effekten och hushållen får billigare och tryggare lån”, konkluderar Lindberg och Karlsson.

Regeringen upprepade i mitten av december budskapet att amorteringskravet föreslås träda ikraft den 1 maj 2016.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.