Bankföreningen utökar amorteringsrekommendation

Bankföreningens styrelse har beslutat att utöka sin amorteringsrekommendation.

Bankföreningen och dess medlemmar kommer att rekommendera att alla nya lån med en belåningsgrad över 50 procent av bostadens marknadsvärde amorteras.

Det kan jämföras med den tidigare rekommendationen från i mars som var att nya lån med en belåningsgrad över 70 procent skulle amorteras.

”Vi anser att 50 procent är en bra nivå för att vi ska uppnå en sund amorteringskultur i Sverige. Vi har även inlett en dialog med berörda myndigheter om i vilken takt amortering bör ske”, säger Bankföreningens vd Thomas Östros enligt ett pressmeddelande.

Vidare får alla nya bolånekunder sedan halvårsskiftet en individuell amorteringsplan från banken.

”Vi vill verka för att det i en sund privatekonomi ska vara naturligt för låntagare att betala av på sina bolån för att därigenom minska sin ekonomiska sårbarhet. Många hushåll bygger inte upp den buffert som kan vara nödvändig att ha om de ekonomiska förutsättningarna förändras. Därför kommer vi att gå ett steg till så att fler bolånetagare amorterar på sina lån”, säger Thomas Östros.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.