Bankhausse smittar av sig

Efter en oregelbunden inledning vände Stockholmsbörsen upp och var högre efter ett par timmars handel på tisdagen. Utvecklingen var liknande på de ledande euroepiska börserna.

– Just nu är det en avvägning mellan att det ska komma ytterligare kvantitativa lättnader och att ekonomin faktiskt börjar ta fart igen, vilket bekräftas av senaste ISM. Högre ISM än väntat har skapat lite oro på marknaden för att Fed inte ska vidta så stor kvantitativ lättnad som man hoppats på, men Fed brukar inte titta på senaste datapunkten utan ser det oftast i ett större perspektiv, säger Henrik Degrér, allokeringsstrateg på Handelsbanken, till Nyhetsbyrån Direkt.

Klockan 13.00 var OMXS30 0,5 procent upp till noteringen 1.097,3. Omsättningen uppgick till 5,0 miljarder kronor.

Flera av de mer konjunkturkänsliga aktierna fortsatte upp.VolvoB steg 1,0 procent till 91:90 kronor,Atlas CopcoA var 0,5 procent upp till 143:10 kronor ochElectroluxB klättrade 1,4 procent till 164 kronor.

Globala inköpschefsindex för industrin uppvisade överlag positiva överraskningar i oktober. Euroområdets inköpschefsindex för industrin, som publicerades på tisdagen, steg till 54,6 i oktober jämfört med 53,7 månaden före. Enligt Bloomberg News enkät väntades ett index på 54,1, vilket skulle vara i linje med det preliminära utfallet.

Assa AbloyB backade 1,3 procent till 174:60 kronor sedan Wärtsilä meddelat att det sålt 7,27 miljoner aktier i bolaget. Wärtsilä anger inte det exakta priset per aktie utan uppger att aktierna sålts för total cirka 135 miljoner euro.

Wärtsilä har tidigare angett att aktierna var till salu genom en så kallad bookbuilding där prisintervallet var satt till 172:75-173 kronor per aktie.

SkanskaB tappade 2,0 procent till 125 kronor. Handelsbanken Capital Markets har sänkt rekommendationen för Skanska till minska från tidigare öka. Utöver det har Skanska meddelat att den tidigare aviserade tunnelordern i USA, värd cirka 315 miljoner kronor, stoppats av budgetskäl. Orderingången reduceras nu med motsvarande belopp i det fjärde kvartalet.

SASökade 1,6 procent till 25:70 kronor. Lufthansa för inga samtal med SAS om ett samgående och har i nuläget inga planer att ta upp en sådan diskussion, uppgav Lufthansa för Nyhetsbyrån Direkt med anledning av mediauppgifter om förnyat intresse för SAS från Lufthansa.

SHBA steg 1,0 procent till 218:90 kronor,SEBA ökade 0,7 procent till 52:20 kronor ochNordeaavancerade 0,2 procent till 73:20 kronor.Danske Banksteg över 4 procent på Köpenhamnsbörsen efter att ha redovisat ett resultat före skatt som var 16 procent bättre än SME-konsensus.

EricssonB klättrade 0,1 procent till 73:55 kronor. Enligt indisk media har Ericsson lämnat in en protest mot den upphandling som den indiska statliga teleoperatören BSNL nu genomför, efter att det framkommit att konkurrenten Nokia Siemens Networks bett BSNL att inte använda sig av kravet på att utvalda leverantörer ska deponera källkod.

Terminshandeln indikerar att börserna i New York ska öppna med uppgångar om 0,4-0,5 procent i eftermiddag. På tisdagen inleder Federal Reserve sitt penningpolitiska möte, men marknaderna får vänta till onsdag kväll på besked om vad centralbanken beslutar i fråga om nya kvantitativa lättnader.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets