Barclays: Då höjer BoE räntan

Affärsbanken Barclays bedömer att Storbritanniens centralbank kommer att höja styrräntan före årsskiftet.

”Vi förväntar oss att stödet för en räntehöjning kommer att fortsätta växa”, skriver Barclays i en analys efter onsdagens oväntade besked att två av nio ledamöter i den brittiska centralbanken ville höja styrräntan vid förra räntemötet.

Den splittrade omröstningen visar att tidpunkten för den första styrräntehöjningen närmar sig, resonerar Barclays.

SEB bedömer att den första brittiska styrräntehöjningen kommer att inträffa i februari.

”Tillväxtutsikterna för den brittiska ekonomin förefaller lovande för återstoden av året, men å andra sidan kommer inflationen troligen att ligga kvar under tvåprocentsmålet under flera år”, skriver SEB.

Bank of England-ledamöterna Martin Weale och Ian McCafferty ville höja styrräntan från 0,25 till 0,50 procent vid förra mötet, enligt protokollet som släpptes i förmiddags.

”Vi ser massivt med optimistiska positioneringar efter beskedet. Sentimentet har tveklöst förändrats bland mäklare, och pundet som var på fallrepet och fick all pisk har förstärkts. Omröstningsdetaljerna har definitivt överraskat marknaden”, uppgav Naeem Aslam, chefsanalytiker vid Avatrade.

Ledamöternas motivering till att de röstade för en höjning var en stramare arbetsmarknad och utsikter för lönetillväxt. Enligt ledamöterna var det önskvärt att föregripa lönetrycket med stigande ränta. BK Asset Management noterar dock att de båda ledamöternas argument riskerar att falla på döva öron eftersom den brittiska prisstatistiken från tidigare i veckan snarare antyder att pristrycket sjunker.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.