Barclays varning: Virussänkningarna har bara börjat

I den positiva trend som gått att utläsa i den pågående rapportsäsongen har allt fler tagit en törn av coronaviruset och därefter straffats hårt på börsen. Det skriver Barclays i en kommentar enligt Bloomberg News.
Barclays varning: Virussänkningarna har bara börjat - virus-oror-wall-street-700_binary_6984912.jpg

Analytikerna noterar att vinstvarningar hänvisade till Covid har börjat trilla in från ett flertal högprofilerade bolag.

Tillväxten i börsbolagens vinster har varit bättre än väntat i det fjärde kvartalet. I Europa har vinsten per aktie av de rapporter som hittills lagts till handlingarna stigit med 1,5 procent i Europa och 4,7 procent i USA och fler än vanligt har överträffat analytikerkonsensus.

Det har dock varit märkbart i såväl Europa som USA att de mer defensivt präglade bolagen, som inte är lika beroende av stark konjunktur som exempelvis verkstadsbolag, gått starkast i det avslutande kvartalet.

En eventuell konjunkturinbromsning som en följd av virusutbrottet, som fått delar av Kina att sättas i karantän och hämmat viktiga logistikrutter för bolagen, kan således komma att skina igenom mer tydligt i upptakten till nästkommande rapportsäsong för första kvartalet 2020.

I Europa är det finans- och techbranschen som stått ut från mängden i fjärde kvartalet. Techbolagen har enligt en sammanräkning hos banken stått i särklass med en vinsttillväxt på i snitt 34 procent jämfört med det avslutande kvartalet 2018. De konjunkturberoende bolagen har samtidigt stått för en vinstminskning på i snitt 18 procent i kvartalet.

Analytikerna noterar även att trots att investerarna hittills verkar ganska tillfreds med utfallet i rapportsäsongen så har aktier hos bolag som sänkt sin guidning straffats obönhörligt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets