Bästa aktiepennan finns på Börsplus

Marknadsproffsen har precis som förra året röstat fram SvD Börsplus grundare och redaktör Peter Benson som Sveriges bästa ekonomijournalist inom börs och aktier. Det blev känt när Ekonomijournalistpriset nu delades ut för 23:e året i rad. Börsplus klättrar också förbi konkurrenten Börsveckan när de bästa affärsmagasinen rankas.
Bästa aktiepennan finns på Börsplus - 45ed40e8-3e36-4b55-b4c7-65278eb468cafitcroph450q80upscaletruew800sfad3b82bb4f50e2fc79a848ffac8bc2dcc6276901

Ekonomijournalistpriset startades av dåvarande Finanstidningen och lever numera vidare genom IR-rådgivaren Hallvarsson & Halvarssons försorg. Priset delas ut till de som får bäst betyg i olika kategorier i en stor enkätundersökning som besvaras av finansproffs och andra storkonsumenter av näringslivs- och affärsmedia. I kategorin Börs & Aktier vann alltså SvD Börsplus grundare Peter Benson.

– Det är en oerhörd ynnest att både få jobba med något så fascinerande som börs och aktier och att insatsen dessutom uppskattas av många kunniga personer, säger Peter Benson.

Aktieanalys är kärnverksamheten för såväl SvD Börsplus men för Peter Benson blir det även en hel del krönikor om ämnen som spänner från makro till investeringsfilosofi och såklart mycket som är mer bolagsnära.

Varför tror du folk har röstat på dig?

– I brist på bättre kanske? Ärligt talat tror jag det är en faktor. De senaste 15 åren har ekonomimedia inte fått fram så värst många nya profiler och de flesta redaktioner är klart mindre nu än tidigare och utrymmet för eftertanke och analys är mindre.

Men vimlar det inte av krönikörer där ute?

– Jo, åsiktsjournalistiken breder ut sig. Men åsiktsmaskiner behöver trimmas så att de inte bara ger höga volymer. Och med höga volymer syftar jag både på kvantitet och på tonläge.

Är inte ditt tonläge ganska högt ibland?

– Det kanske händer men det är i så fall en mycket liten andel av vad Börsplus gör. Vi skriver årligen cirka 500 analyser och fokus är jakt efter vinnaraktier, även om det som sagt kan slinka med en del sågningar av bolag också. Och då handlar det oftast om mindre bolag som nästan ingen annan analyserar. Då tycker vi det är en service åt våra prenumeranter att vara tydliga med vi tycker. Men normalt letar vi köpvärda aktier och då blir det viktigt med nyanserna, säger Peter Benson.

Vad då för nyanser?

– Köplägen är nästan aldrig självklara. Tror man det är man oftast fel ute. Börsplus metod är mer undersökande, vi försöker ge en ärlig bild och det ärliga är då att inte vara så tvärsäker, säger Peter Benson.

Vill inte investerare ha tydliga råd?

– Kloka investerare vill att analysen ska vara tydlig i hur man når fram till slutsatsen. Sedan blir slutsatsen ibland ”vet ej” eller neutral med vårt ordval. Däremot följer Börsplus alltid upp alla analyser 12 månader senare och överlag ser vi då att vi har klart mer rätt än fel och att snittavkastningen hittills är cirka 15 procent bättre än index på årsbasis, säger Peter Benson.

På undersidan Börsplus Uppföljning av råd hittar man mer information om detta och i Börsplus Analysarkiv finns alla över 1 000 analyser som Börsplus prenumeranter har tillgång till.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.