Bästa året för Börsgolvet

Följ med ut på Golvet. Det lönar sig, visar en summering av framgångarna och de fåtaliga motgångarna under året. För nästa år lovar vi att denna minst sagt populära sida ska fortsätta att överraska, reta upp och förundra sina läsare.

Aktiemässigt fick Golvet en rivstart genom att redan i januari referera till ett par nära källor som var helt övertygade om att 2005 är ”Investors år på börsen”.

Kort därefter pekade en av Golvets nära corp-vänner ut Sigma och Readsoft som ”aktier som kan tokdra”, efter att personen i fråga hade räknat på sektorn. Investors uppgång är en bit över 50 procent efter att hela portföljen rensats rejält, och såväl Readsofts (+111 procent) som Sigmas (+97 procent) uppgångar får väl klassas som tokdrag.

Flera av årets case på aktiemarknaden har dykt upp ett flertal gånger på Golvet, däribland Capio (+ 81 procent), Studsvik (+123 procent) och programvaruföretagen Intentia, IFS och IBS som, i likhet med ett otal andra bolag, har stigit med 70-80 procent liksom ett otal andra bolag. På tal om Intentia avslöjade vi också att ett bud var på gång, vilket visade sig stämma. Saken blev ett faktum bara två veckor senare när amerikanska Lawson gjorde slag i saken.

Ett par rykten som vi släppte under 2004 blev sanna först i år, exempelvis att Schibsted börjat köpa in sig i Aspiro och Electrolux beslut att knoppa av utomhusprodukterna. Det sista var extra roligt, eftersom hela idén till en början lanserades av Affärsvärlden efter att vi såg Electrolux balansräkning och fick vetskap om att riskkapitalister tittat på bolaget. Liksom otaliga extrautdelningar; under 2004 pekade vi bland annat ut Atlas Copco, Gambro och SKF som extrautdelare – tre bolag som levererade under året.

Vd-mässigt blev 2005 också ett lyckat Golvår. Tidigt under våren tackade Observers vd Robert Lundberg för sig, en person som vi länge pekat ut som en vd som var på väg bort. Andra vd:ar som vi hörde snack om och som senare fick gå var Cardos direktör Kjell Svensson, Studsviks Hans-Bertil Håkansson liksom Proffices Alf Johansson.

Vi berättade att styrelsen i Tele 2 skulle förändras ett par veckor innan Sven Hagströmer meddelade att han ska lämna ordförandeposten i vår. Golvet var också tidigt ute med nyheten att Fredrik Arp var på väg till Volvo. Så blev också fallet, men i ärlighetens namn stämde den nyheten bara till hälften, eftersom Arp blev chef för personbilsbolaget och inte lastbilsbolaget.

Tajming är också viktigt när det gäller rykten. En onsdag i höstas berättade vi att Axfood skulle sälja Spar Finland, samma dag blev det verklighet (!). Och Kinnevik avslöjade att Invik skulle knoppas av en dag efter att vi hade skrivit det. Vi berättade att ”något är på gång i Scribona och gamarna flockas kring det” några veckor innan finansmannen David Marcus gav sig till känna.

Detta och mycket, mycket annat har Affärsvärldens läsare kunnat ta del av under året, men ingen nyhet kan ändå anses större än den vi berättade om beträffande Handelsbanken i våras. En mycket bra källa avslöjade då att ”banken var pressad”, ”att det är sprickor ändå upp i toppen” och ”att vd eller ordförande får flytta på sig under året”. Trots att vi blev nerringda av upprörda människor och kritiserades för att vara ”slarviga och skvallriga”, stod vi på oss. Ett halvår senare kom svaret: omflyttningar på såväl vd- som ordförandeposten.

Ett par saker visade sig helt felaktiga, exempelvis ryktet att Telenor skulle köpa Comviq, att stora ägarförändringar var på gång i Scania liksom att Telelogic skulle bli uppköpt. Och att Skanska skulle göra en extrautdelning. Å andra sidan kan dessa rykten mycket väl utvecklas till att stämma under 2006.

Det viktigaste, nämligen att försöka hitta röken som leder till eld (även om del rök bara förblir rök) lovar vi att fortsätta ägna oss åt även under nästa år.

God Jul och Gott Nytt År!

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco