Bättre än väntat för Atlas Copco

Atlas Copco tvingades i slutet av mars att varna för en sämre utveckling än väntat för sin uthyrningsverksamhet. Aktien rasade och prognoserna för det första kvartalets resultat skruvades ned. Torsdagens rapport blev ändå bättre än väntat bland annat tack vare en bra utveckling i Europa. Atlas Copco räknar med att den totala efterfrågan håller sig kvar på dagens nivåer de närmaste månaderna.

Atlas Copcos resultat för årets tre första månader blev en vinst på drygt en miljard kronor. Det var cirka 100 Mkr bättre än snittprognosen i SME Direkts sammanställning. I samband med sin vinstvarning spådde Atlas Copco kostnader för att få ordning på uthyrningsverksamheten på mellan 70 och 100 Mkr. Kostnaderna stannade dock vid 60 Mkr vilket var en förklaring till det bättre resultatet. Atlas Copco har även dragit nytta av den svaga kronan och valutaeffekterna har bidragit positivt till resultatet med 100 Mkr.

Försäljningen under kvartalet ökade med 15 procent till drygt 12 miljarder kronor. Även här har valutan bidragit till utvecklingen. Orderingången steg samtidigt med 13 procent till knappt 12,5 miljarder kronor.

”Bäst bidrag till tillväxten kom från kompressorer och industriverktyg, men också från hyresverksamheten, vilken fortsätter att växa i högre takt än marknaden den tjänar. Inom samtliga områden har eftermarknadsaktiviteter ökat i betydelse. När det gäller marknader så har Asien, Europa och Mellanöstern haft en god utveckling”, säger koncernchefen Giulio Mazzalupi i en kommentar.

I Nordamerika har utvecklingen däremot varit blandad för Atlas Copco under inledningen av året. Efterfrågan från maskintillverkare var dålig och orderingången sjönk. Hyresverksamheten fortsatte däremot att växa om än i en lägre takt än tidigare och även tillverknings- och processindustrin svarade för en god efterfrågan i Nordamerika.

I Europa var utvecklingen blandad mellan länderna. Italien, Frankrike och England tuffade på bra medan Tyskland fortsätter att vara ett problemområde. Särskilt bygg- och anläggningsindustrin hade det jobbigt i landet. Sammantaget ökade ändå efterfrågan för Atlas Copcos produkter i Europa.

På grund av den minskade takten i tillväxten har Atlas Copco vidtagit åtgärder för att anpassa verksamheten inom en rad områden.

”Industriteknik fick se ytterligare nedgång i efterfrågan för professionella elverktyg under första kvartalet och fortsatte med anpassningen av produktionen. På liknande sätt vidtog affärsområdet Rental Service åtgärder för att justera kostnaderna till den rådande efterfrågenivån. Omstruktureringsprogrammet som vi annonserade för några veckor sedan är på god väg och bolaget har idag en bantad organisation för högre effektivitet och en bättre tydlighet”, säger Giulio Mazzalupi.

De närmaste månaderna räknar Atlas Copco med att efterfrågan från de nordamerikanska kunderna inom tillverknings-, bygg- och anläggningsindustrin kommer att vara fortsatt låg. Uthyrning väntas dock fortsätta växa i Nordamerika. I Europa och Asien spås dagens nivå på efterfrågan hålla i sig.

”Det finns en ökad osäkerhet i marknadsutsikten för den närmaste framtiden. Sammantaget förväntar vi att efterfrågan för Atlas Copcos produkter och tjänster skall ligga kvar på befintlig nivå, men med betydande skillnader mellan marknader och verksamheter”, säger Giulio Mazzalupi.

På Stockholmsbörsen reagerade marknaden positivt på Atlas rapport. Aktien backade inför publiceringen men när siffrorna blev kända steg aktien 4,50 till 211 kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF