Bättre drag framöver

Efter en period med svag resultatutveckling talar alltmer för att ventilationsföretaget Systemairs vinsttillväxt nu åter tar fart. Aktien har rekylerat ner till attraktiva nivåer.

På börsen vill man gärna hitta de bra bolagen, helst med en relativt attraktivt värderad aktie. Ventilationsbolaget Systemair är ett sådant. Med 22 kvartal i rad med organisk tillväxt är det få som kan konkurrera. Eller en årlig genomsnittlig tillväxt på 11 procent sedan 1997. Som underleverantör till byggindustrin med egen verksamhet i 47 länder i världen har bolaget många områden att växa inom. Dessutom är ett bärande tillväxttema att förvärva bolag i branscher som är fragmenterade med många små aktörer.

Systemair har dock mött en del motvind de senaste åren som har bromsat resultatutvecklingen och därmed också aktien. En anledning har varit att några av förvärven har tagit betydligt längre tid att vända till koncernlönsamhet. Ett par exempel är Menerga och italienska Airwell, där det senare fortfarande är förlusttyngt och därmed sänker Systemairs marginal betydligt. Den pågående omstruktureringen och förbättringen av dessa bolag bör lyfta resultatet betydligt de närmaste åren.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här