Bezos kommenterar Musks relation till Kina efter Twitter-köpet

Amazons grundare och storägare Jeff Bezos har kommenterat Elon Musks köp av mikrobloggen Twitter i relation till Kina.
Jeff Bezos
Jeff Bezos. Foto: Pablo Martinez Monsivais/TT
Bezos inlägg var i form av en retorisk fråga där han undrade om inte Kina ”just fått lite inflytande över torget”, syftandes på Musks beskrivning av Twitter som ett ”digitalt torg där viktiga frågor över mänsklighetens framtid debatteras”.

Bezos gick vidare med att ge svar på sin egen fråga med ”förmodligen inte”, och tillade att affären troligen innebär mer komplexitet för Tesla i Kina snarare än censur för Twitter. Bloggen är som bekant förbjuden i Kina, men bolaget har samtidigt blockerat över 223 000 konton som tros drivas i hemlighet åt Kinas kommunistparti.

Det är många som undrar hur Twitter kommer se ut under Musk. Han har själv betonat vikten av det fria ordet, vilket vissa uppfattat som att Donald Trump kan bli återinbjuden till plattformen. Samtidigt har Kina förtryckt det fria ordet och Musk har till skillnad från när nedstängningar infördes i USA, vilka han kallade för ”fascism”, inte valt att yttra ett ord när samma nedstängningar senast införts i Kina vilket även drabbat Teslas Gigafactory i Shanghai.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.