Billerud Korsnäs säljer majoritet av Bergvik Skog Öst till AMF

Billerud Korsnäs säljer 89,9 procent av Bergvik Skog Öst till AMF Pensionsförsäkringar.
Virke, skog
Foto:TT

Det framgår av ett pressmeddelande.

Priset motsvarar ett bolagsvärde om 12,2 miljarder kronor på skuldfri basis. Värderingen innebär ett pris om cirka 38.500 kronor per hektar skogsmark.

Affären förväntas slutföras under det tredje kvartalet 2019.

Försäljningen kommer att resultera i en kassaflödeseffekt på cirka 7,9 miljarder kronor. Billerud Korsnäs kommer därefter ha en nettoskuld/ebitda på cirka 1,8. Bolagets skuldsättningsmål är på <2,5.

I samband med transaktionen har Bergvik Skog Öst och Billerud Korsnäs även ingått ett 15-årigt avtal avseende försäljning av virke.

”Med försäljningen av Bergvik Skog Öst och det överenskomna virkesavtalet från denna skogsmark skapas goda förutsättningar för en konkurrenskraftig och stabil virkesförsörjning på såväl kort som lång sikt. Vi behåller en minoritetspost och kommer ha ett långsiktigt samarbete med AMF. Samtidigt frigörs med försäljningen ett betydande kapital som möjliggör investeringar och förvärv”, säger Billerud Korsnäs vd Petra Einarsson.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.