Billiga verkstadsaktier behålls

PORTFÖLJUPPDATERING Två av Avkastningsportföljens cykliska innehav gick åt olika håll efter tisdagens bokslut. Men båda aktierna stannar i portföljen.

Utfallet för Avkastningsportföljens två verkstadsinnehav som redovisade boksluten på tisdagen blev totalt sett ganska neutralt. Kullagertillverkaren SKF steg med 4,58 procent, medan bilsäkerhetsföretaget Autoliv föll 4,48 procent.

I fallet Autoliv kom det justerade resultatet in något över förväntan. Ledningens prognos för 2019, cirka 5 procents organisk tillväxt och en justerad rörelsemarginal kring 10,5 procent, var däremot något under konsensusprognoserna. Dessutom aviserades att bolaget inte kommer att nå målen om en omsättning överstigande 10 miljarder dollar med en justerad rörelsemarginal kring 13 procent till 2020. Det var samtidigt inget som låg i konsensusprognoserna.

Problemet för Autoliv är den inbromsande bilproduktionen i framförallt Kina, men även Europa. Lägg därtill viss motvind från stigande råvarupriser. Autoliv lyckas dock växa organiskt tack vare ökade marknadsandelar de senaste åren. Ledningen uppskattar att Autoliv tog omkring 50 procent av branschens ordervärde i fjol, vilket innebär fjärde året i rad kring dessa nivåer.

Autoliv presterar alltså väldigt bra som bolag på en marknad som försvagas. Aktien handlas nu till cirka ev/ebit 9 på ledningens prognos för 2019. Analytikerna är samtidigt väldigt skeptiskt inställda, med bara omkring en fjärdedel köprekommendationer.

Vår bild är att Autoliv har goda förutsättningar att hantera en tillfällig svacka i den globala personbilsproduktionen och att aktien snabbt kan värderas upp när fokus skiftar till bolagets starka prestation. Både rörelsemarginalen och värderingsmultipeln har utrymme att lyfta. Positionen behålls.

Vad gäller SKF drogs nog en lättnadens suck över att bolaget lyckades leverera ett bokslut ungefär i paritet med förväntningarna. Det kraftiga kursfallet under slutet av fjolåret, från omkring 180 kronor till cirka 130 kronor, handlade om oro över att en svagare konjunktur skulle visa sig i SKF:s siffror.

Ledningens prognos för första kvartalet om relativt oförändrad efterfrågan i årstakt signalerar också att det ännu inte finns tecken på någon dramatisk inbromsning. Precis som tidigare är det Fordon som tynger, medan efterfrågan inom mer lönsamma Industri till och med väntas öka något.

Analytikerna har varit riktigt skeptiskt inställda till SKF och hade tidigare räknat med fallande vinst under 2019. Lägg därtill tre offentliga blankare med cirka 3 procent av kapitalet blankat, enligt Holdings.

Vår bild är att bokslutet visade att marknaden åtminstone kortsiktigt visat sig överdrivet pessimistisk. Det öppnar för en fortsatt uppvärdering av SKF i det korta perspektivet givet en fortsatt försiktig värdering kring ev/ebit 9. Positionen behålls.

Nedan läget i portföljen efter stängning på tisdagen:

avkport_close_29jan19.PNG 

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets