Bioteknikbolag kör omjättarna på börsen
För Big Pharma, de stora läkemedelsbolagen, har de gångna fem åren varit rysliga på börsen. Nästan alla ligger på minus. Några har sänkts ordentligt; Merck, Bristol-Myers Squibb och Schering-Plough med 50-60 procent. Förklaringen är att de tappat patenten på storsäljare och inte förmått fylla igen hålet. För Merck tillkommer problemet med Vioxx, som drogs in i september.
Storheter som Pfizer, Glaxo Smith Kline, Astra Zeneca och Lilly har tappat 20-30 procent under femårsperioden. De enda som inte ligger på minus är ett par bolag med verksamheter vid sidan om läkemedel.
Det gäller Johnson & Johnson, där hälften av omsättningen är medicinteknik och konsumentprodukter, Abbott med 40 procent av omsättningen inom diagnostik, näringslösningar och olika sjukvårdsprodukter och Novartis, där en tredjedel utgörs av konsumentprodukter och generika (alltså substanser utan patentskydd).
De två ledande bioteknikföretagen, Amgen och Genentech, har gått förbi flera av storbolagen, mätt i börsvärde. Amgen har passerat Roche, Merck och Astra Zeneca med råge. Och Genentech har gått om Bristol-Myers Squibb, Schering-Plough och Wyeth. Det är särskilt Genentech som utvecklats väl, tack vare framgångar med ett antal nya cancermediciner.
Säljarna vinnare
De verkliga vinnarna finns i gruppen specialty pharma-företag, som mer säljer än utvecklar produkter. De plockar upp mediciner som Big Pharma inte vill syssla med, de tillverkar generika och bedriver parallellimport. I Sverige har Meda blivit en kursraket. Israeliska Teva, som är störst i denna bransch mätt i börsvärde, har sett kursen öka omkring 400 procent. Amerikanska Barr har rusat lika mycket. Även Forest Labs, Allergan, Mylan och Ivax har stigit rejält.
Flera av dessa bolag är, trots uppgångarna, ganska modest värderade om vi ser till vilken vinsttillväxt de väntas få framöver, i allmänhet 20-25 procent per år. Även Amgen och Genentech är försiktigt prissatta.
Trots de kraftiga kurssänkningarna framstår Big Pharma fortfarande som ganska högt värderade. Det gäller särskilt de tre krisbolagen, alltså Merck, Bristol-Myers Squibb och Schering-Plough. Astra Zeneca har kommit ned så långt i värde att det börjar bli intressant att överväga ett köp.
Osäkerheten har dock ökat markant kring bolaget. Det samma gäller Pfizer som är ännu lägre värderat. Pfizer har ett par patentutgångar framför sig plus stor osäkerhet kring värkmedicinerna Celebra och Bextra. De är av samma typ som Vioxx (cox 2-hämmare) och kan ge svåra biverkningar. Eventuellt kan även Pfizer tvingas dra in sina preparat.
______________________
GENENTECH VINNARE
Kursutvecklingen för världens största läkemedels- och bioteknikföretag under fem år, miljarder dollar.
Företag Börsvärde Förändring, %
Pfizer 200 -25
Johnson & Johnson 185 30
Glaxo Smith Kline 135 -20
Novartis 135 10
Sanofi-Aventis 105 em
Amgen, bioteknik 80 45
Abbott 75 20
Roche 70 0
Merck 70 -55
Eli Lilly 65 -20
Astra Zeneca 60 -30
Genentech, bioteknik 55 85
Wyeth 55 -10
Bristol-Myers Squibb 50 -60
Schering-Plough 30 -55v
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.