Blandade signaler från nyckelaktörer i NGS nyemission

Bemannings- och rekryteringsbolaget NGS Group har släppt prospektet för sin företrädesemission på 35 Mkr. Emissionsguiden gör ett par förändringar på flaggfronten.
Blandade signaler från nyckelaktörer i NGS nyemission - NGS Group
NGS Group är aktuellt med en företrädesemission som går att teckna till och med den 19 april.

Emissionsguiden har tidigare skrivit om NGS Groups företrädesemission av aktier som kan tillföra bemanningsbolaget 35,2 Mkr före emissionskostnader.

I samband med det hissade vi en flagga: ”Bristfällig information”. Flaggan hissades då NGS inte presenterat vad emissionskostnaderna väntades uppgå till.

I prospektet anges kostnaderna till 3,4 Mkr vilket motsvarar 9,7% av emissionsbeloppet. Emissionsguiden drar tillbaka flaggan men hissar istället en annan, samt lyfter fram en positiv aspekt.

NYCKELPERSONERS INVESTERING

Det är en varningsflagga om viktiga ägare eller nyckelpersoner inte nyttjar åtminstone merparten av sina teckningsrätter. Särskilt illa är det om utspädningen är hög.

Storägaren tillika styrelseledamoten Charlotte Pantzar Huth äger inför emissionen 29,7% av aktierna i NGS.

Teckningsåtagare Belopp tkr Del av emission % Ägarandel % före emission
Charlotte Pantzar Huth (ledamot) 10 447,3 29,7% 29,7%
Erik Dyrmann Juhler (via Pictet) 8 781,9 25,0% 24,2%
Fredrik Grevelius 1 869,7 5,3% 4,5%
Gerth Svensson (ledamot) 66,3 0,2% 0,2%
Johan Renvall (ledamot) 33,3 0,1% 0,1%
Helene Jansbo (ledamot) 28,7 0,1% 0,1%
Erika Rönnquist Hoh (VD) 13,7 0,0% 0,0%
Bertil Johanson (ordförande) 7,8 0,0% 0,0%
Sammanlagt 21 249 60,4% 34,6%

Hon har lämnat åtagande om att teckna pro rata, vilket även (lite drygt) gäller näst största ägaren Erik Dyrmann Juhler. Det är såklart positivt. I tabellen intill listas emissionens samtliga teckningsåtagare.

Utöver Pantzar Huth är dock deltagandet från insynspersoner klent. Hela styrelsen tecknar visserligen pro rata, men det handlar om mycket små belopp.

I ledningsgruppen är det endast VD Erika Rönnquist Hoh som lämnat teckningsåtagande, på 13 650 kronor för att vara exakt. NGS ledning består av inte mindre än nio personer. Emissionsguiden hissar en flagga och har inte fått återkoppling från NGS gällande kommentar.

NYA STARKA ÄGARE

Om bolaget attraherat oväntat förtroendeingivande nya investerare som teckningsåtagare eller garanter så är det ett tydligt plus i kanten.

Vid sidan av företrädesemissionen ska NGS även göra en riktad emission på upp till 16,1 Mkr med samma teckningskurs som i företrädesemissionen. Hur stor den riktade emissionen faktiskt blir beror på teckningsgraden i företrädesemissionen. De aktier som emitteras i den riktade emissionen ska utgöra 20% av totalt antal aktier i NGS efter bägge emissionerna.

Tecknar i den riktade gör Hugo Lewné som är grundare och VD för Prima Vård (där Nordstjernan är majoritetsägare) och Nils Sjögren som är operativ chef på Prima Vård. Lewné och Sjögren säger sig vilja ta en aktiv ägarroll i NGS, vilket bolaget bedömer kommer leda till ”konkret värdeskapande”.

Detta skulle kunna bli bra för NGS och Emissionsguiden väljer att lyfta fram den riktade emissionen som en positiv aspekt.

För att summera har NGS nyemission härmed fått en flagga samt ett plus i kanten av Emissionsguiden. Vi återkommer med en ny artikel om företrädesemissionen i samband med att utfallet kommuniceras.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.