Bloomberg: Få analytiker tror på kinesisk husbubbla

12 av 18 analytiker i en färsk enkät från Bloomberg anser att Kina har ett visst nationellt överutbud på bostadssidan men bara sju ser en nationell bostadssbubbla.

Hälften i enkäten anser däremot att vissa städer har en bostadsbubbla.

Nio svarande analytiker tror att fastighetsmarknaden i år kommer att lämna ett bidrag till BNP-tillväxten på upp till två procentenheter. Sex av analytikerna räknar med att fastighetsmarknaden lämnar ett motsvarande negativt bidrag till BNP-tillväxten i år.

För 2015 ser tio analytiker ett positivt bidrag till tillväxten, samtidigt som fem ser ett negativt.

Vad som är klart är att den kinesiska fastighetsmarknaden genomgår en inbromsning. Golvytan i nybyggda bostäder minskade med 24 procent i årstakt i maj och bostadspriserna steg i april i det minsta antalet städer på ett och ett halvt år.

Kinas centralbank PBOC har begärt att de största bankerna ska öka utlåningen till bostäder och i går rapporterade en kinesisk tidning att husdepartementet har börjat tillåta vissa städer att lätta på de nuvarande husköpsrestriktionerna.

En majoritet i enkäten tror dock att restriktionslättnaderna inte kommer att utökas till nationell nivå.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets