Bloomberg: Så stor är Donald Trumps förmögenhet

USA:s president Donald Trumps nettoförmögenhet steg med 5 procent till 3 miljarder dollar under fjolåret, en förmögenhet som utgörs av olika fastighetsinnehav, enligt Bloombergs årliga granskning av världens rikaste. Tillgångarna är inte tillräckligt stora för att ge en plats bland världens 500 rikaste.

President Donald Trump talar ofta och gärna om sin förmögenhet i elastiska termer. De senaste årens uppskattningar från honom själv har varit allt från 8,7 miljarder dollar, som var den siffra hans presidentvalskampanj proklamerade, upp till senare uttalanden från Donald Trump själv gällande att han är god för ”över 10 miljarder”.

Om presidentens egen uppskattning stämmer kvalar han in på listan över världens 500 rikaste. För att hamna där behövs rikedomar på 5 miljarder dollar.

Siffran över rikedom är dock svåranalyserad, konstaterar Bloomberg i sin senaste förmögenhetsranking över världens rikaste personer. Definitionen är inte entydig, då det är okänt hur stor Donald Trumps bruttoförmögenhet är, eftersom presidenten gått emot konventionerna och vägrat offentliggöra sina skatteunderlag och skulduppgifter över de lån som upptagits i hans bolag.

Bland Donald Trumps kända skulder finns bland annat runt 300 miljoner dollar för ett hotell i Washington, en skyskrapa i Chicago och en golfbana i Florida. Totalt är hans offentliga skulder, som framgår av kommersiella deklarationsuppgifter, runt 550 miljoner dollar.

Engagemangen i hans olika bolag, som fortsatt trots presidentskapet, har likt vägran att offentliggöra deklarationer, brutit mot sedvanan i amerikansk politik. Kritiker har menat att Donald Trumps agerande blåser upp hans värde, medan presidenten själv i en intervju med Fox News i höstas sade att presidentskapet kostat honom ”miljarder dollar”.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.