Bo Becker ny krönikör för Afv

Professorn Bo Becker är ny krönikör i Affärsvärlden. I första krönikan skriver han om positiva sidor av invandring - framåt kommer Afv:s läsare bjudas på texter om bland annat hållbarhet och finansiell stabilitet.
Bo Becker
Bo Becker, professor och ny Afv-krönikör. Foto: Juliana Wiklund

”Invandring, integration och asylregler är högt på agendan inför riksdagsvalet i september. De stora partierna är eniga om att integrationen på arbetsmarknaden går dåligt och att asylinvandringen ska anpassas, stramas åt, tuffas till. Men har de glömt något?

När både Moderaterna och Socialdemokraterna söker ”stram” invandring verkar de inte fundera på integrationen av högutbildade invandrare. För den går nämligen utmärkt.”

Så inleder Bo Becker sin första krönika i Affärsvärlden. Du hittar den genom att trycka här. Men i samband med första krönikan ska vi också passa på att presentera Bo Becker. Han är professor i finansiell ekonomi vid Handelshögskolan sedan 2013.

”Innan det var jag på två universitet i USA – Harvard och University of Illinois. Jag disputerade i Chicago och var många år i USA sammanlagt. Men från början är jag civilekonom från Handels”, säger Bo Becker.

Bo Becker är rådgivare till AP7 och SEB

Det var bland annat på grund av sina erfarenheter från andra sidan Atlanten som han valde ämnet för sin debutkrönika.

”Krönikan är inte ämnad att vara en allvarlig kritik av det politiska systemet. Men det är en viktig miss att så mycket av debatten fokuserar på den svåra typen av invandring. Det finns så mycket positivt och viktigt och värdefullt med invandring också. Det är lätt att se fördelar med den här typen av invandring. Men det är frånvarande i policydebatten. Det riskerar att göra att man tar dåliga beslut”.

Handels-professorn Bo Beckers forskning ägnas bland annat åt företagens kreditmarknader. Han har också rådgivare till såväl Sjunde AP-fonden som SEB i olika hållbarhetsfrågor. Han är även rådgivare till ECRB.

Har du några andra uppdrag?

”Jag sitter bland annat i Konserthusets styrelse. Där är jag med mer som finansiell expert.”

Konserthuset skiljer sig lite från Sjunde AP-fonden…?

”(Skratt) Ja, absolut. Det har varit en utmanande period med epidemin, och de har utvecklat digitala kanaler på ett fantastiskt sätt. Med den fantastiska inkommande chefsdirigenten Ryan Bancroft ser framtiden mycket lovande ut”.

Om vi blickar framåt – vilka fler ämnen kommer du att beröra i dina krönikor?

”Det är roligt att skriva om ämnen där det finns relevant forskning som kan vara till nytta Affärsvärldens läsare, inom mitt fält. Det är huvudplanen. Ämnen i den karaktären kan vara hållbarhet och finansiell stabilitet”.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.