BOE: Hård brexit skulle bli en chock för ekonomin

Om Storbritannien lämnar EU utan avtal den 31 oktober så kommer det att bli en stor chock för ekonomin, företagen kommer inte att kunna förbereda sig för de långsiktiga konsekvenserna. Det sade Michael Saunders, ledamot i Bank of Englands policykommitté, på tisdagen enligt Reuters.

“En brexit utan avtal skulle troligen ha en allvarlig effekt på Storbritanniens långsiktiga tillväxtutsikter, på grund av minskad öppenhet för internationell handel i varor och tjänster”, sade han.

Han sade att han “verkligen” tror att räntan kan komma att ändras i båda riktningarna efter en hård brexit, på grund av riskerna för högre inflation från ett svagare pund och en chock för utbudskapaciteten.

Finansmarknaderna är mer inriktade på att BOE kommer sänka räntan vid en hård brexit.

BOE-ledamoten Gertjan Vlieghe sade att utsikterna har försämrats sedan mötet i maj och prognoserna då, som talade för räntehöjningar under prognosperioden.

“Nyheterna sedan maj har varit lite av en besvikelse för hårda data och vad gäller nedåtriskerna globalt och inhemskt, så min tolkning är att de båda har ökat. Jag låter det vara sagt så, det har blivit lite värre”, sade han.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här