Bolagen med lägst multiplar

I spåren av en fallande börs har värderingen i många bolag kommit ned. Veckans tabell listar därför Stockholmsbörsens lägst värderade bolag.

Typiska bolag med låg värdering är Eniro vars p/e-tal fallit till under 3. Men tas hänsyn till de stora skulderna ser aktien långt ifrån aptitlig ut. Ev/ebit på närmare 10 i ett bolag vars resultattrend är kraftigt negativ känns i överkant. Vinstutsikterna justerades nyligen ned ännu en gång.

Dessutom har namnkunnigt folk lämnat bolaget, senast var det huvudägaren Staffan ­Persson som valde att lämna styrelsen. Det är svårt att se någon vändning och risken för nyemission är stor.

I andra fall finns det anledning att vara mer positiv. Bostadsbyggaren Besqab har sedan 2013 uppvisat kraftigt stigande vinster. Så också i den senaste halvårsrapporten där vinsten per aktie ökade med 94 procent. Bolaget har en stabil finansiell ställning, många startade projekt samt inga osålda bostäder i avslutad produktion. En stabil ägare i familjen Nordström, som äger en tredjedel av bolaget, ger stöd för högre värdering än ett p/e-tal på under 10.

Ett annan Affärsvärlden-­favorit som gått framåt starkt är Consilium. Efter att verksamheten koncentrerats till marina säkerhetsprodukter har det gått allt bättre för bolaget. Sedan hösten 2011 har aktien stigit med nästan 500 procent. Under fjolåret ökade bolagets rörelseresultat med hela 12 procent.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.