Bolagen som tar täten på börsen

Stockholmsbörsen handlas oregelbundet på måndagen. En tidig uppgång under början av dagen avtog något allt eftersom handeln fortlöpt.

Bolag med cykliska aktier hade en något bättre utveckling än de med defensiva aktier. Stöd kommer från godkännandet av Greklands räddningspaket som togs av eurozonens finansministrar sent på fredagen. H&M hade en bra dag efter att klädkedjan under morgonen presenterat stark försäljning för den senast avslutade månaden.

SIX Generalindex var klockan 14.15
upp 0,1 procent till 507 och OMXS30-index ökade 0,2 procent till 1.590. Omsättningen var 6,1 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 8,1 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise.

”Man ska ha rimliga
förväntningar på börsen och vi ser en uppgång på 10-15 procent de kommande tolv månaderna som möjlig”, säger Johan Hagbarth, placeringsstrateg på SEB, till Dagens Nyheter.

Klädkedjan H&M:s totala
försäljning, inklusive moms och i lokala valutor, ökade med 16 procent under juli, jämfört med samma månad föregående år. Förväntningarna låg vid en total försäljningsökning om 12 procent. Aktien avancerade, som den mest omsatta aktien på Stockholmsbörsen, 1,2 procent.

Börsjättarna Industrivärden och
Lundbergs är som gjorda för varann, allt talar för en fusion, skriver Dagens Industri och tycker att båda aktierna är köpvärda. Industrivärden stärktes 0,4 procent och Lundbergs 2,0 procent. Lundbergs noterade för övrigt en ny högstanotering för aktien.

Nibe handlades upp 0,3 procent.
Aktien har fått en höjd rekommendation till behåll från tidigare sälj av SEB Equity Research.

Biometribolagen, som rusat över
500 procent i år, lämnar sina delårsrapporter senare i veckan. Klart är att Fingerprint har en hög värdering att försvara på torsdag, skriver Dagens Industri. Fingerprint pressades ned 6,5 procent och Precise 2,0 procent.

Gatso Special Products har ökat
till 17,6 procent av kapitalet och rösterna i Sensys Gatso Group. Aktien tog sig upp 2,2 procent. Sensys Traffic har per den 1 augusti bytt namn till Sensys Gatso Group i samband med förvärvet av holländska företaget Gatso Beheer.

Börsveckan köprekommenderar Vitec
och Transcom i det senaste numret av tidningen. Aktierna stärktes 7,5 respektive 3,8 procent.

Oljebolaget Shamaran utökade andra
kvartalets förlust till -2,1 miljoner dollar före skatt jämfört med -1,8 miljoner under motsvarande period i fjol. Aktien ställdes ned 5,8 procent.

Trustbuddy vill göra en nyemission
på 61 miljoner kronor till teckningskursen 15 öre. Aktien rasade 29 procent till 22,6 öre.

Flera av börsens nyintroducerade
företag kommer med kvartalsrapporter senare i veckan, bland annat Alimak och Pandox.

Index                     

Senast 

I dag %

I år %

SIX Generalindex             

507    

+0,1   

+11,1

OMX Stockholm 30           

1.590    

+0,2    

+8,6

SIX Return index             

947   

+0,1    

+14,7

SIX Sverige cykliskt 15      

440    

+0,1   

+10,4

SIX Sverige defensivt 15     

525    

-0,3   

+16,8

SIX Volatilitetsindex       

18,3    

+2,5   

+17,4

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.