Bolagsrapporter sätter spår i aktiekurserna

Stockholmsbörsen steg i den inledande handeln på torsdagen i likhet med de ledande europeiska börserna med stöd från bolagsrapporter och utvecklingen i USA.

Klockan 10.15 var OMXS30 0,8 procent högre till noteringen 875,7. Omsättningen uppgick till låga 1,9 miljarder kronor.

Börserna i New York slutade visserligen lägre på onsdagskvällen sedan oljepriset stigit kraftigt och det varit fortsatt säljtryck i finanssektorn efter en serie analytikernedgraderingar. Men bakom det positivare sentimentet i Europa låg dock främst att USA-börserna i den senare delen av handeln återhämtade stora delar av tidigare relativt kraftiga nedgångar.

Ett flertal svenska bolagsrapporter har kommit under morgonen som satte sina spår i aktiekurserna. SAS steg med 2,4 procent till 48:40 kronor efter att bolaget redovisat en förlust som var lägre än väntat för det andra kvartalet och även omsättningen överträffade konsensus. Bolaget höjde samtidigt målet i åtgärdsprogrammet Profit 2008 till 1,5 miljarder kronor från tidigare 1,1 miljarder kronor. Därutöver ska kapaciteten dras ned vilket berör 500 tjänster mer än tidigare utsagor.

Nibe nådde inte riktigt upp till förväntningarna med kvartalsresultatet som blev 8 procent sämre än väntat och aktien föll med 2,0 procent till 49 kronor. Omsättningen var däremot något bättre än konsensus och bolaget upprepade sin syn på 2008 som försiktigt positiv.

– Jag blev ändå positivt överraskad av Villavärmes marginal och försäljning. Dessutom skriver Nibe att den tyska värmepumpsmarknaden börjar röra på sig. Att aktien går ner beror nog mycket på vinsthemtagningar och är väl inte så konstigt eftersom den innan rapporten hade klättrat 20 procent den senaste månaden, säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

HiQ steg med 2,0 procent till 25 kronor efter att bolaget rapporterat ett resultat som var marginellt lägre än väntat medan omsättningen var något högre än konsensus. Omsättningstillväxten blev något lägre än väntat men bolaget säger att det ser fortsatt god efterfrågan.

Tanganyika Oil lyfte hela 10,6 procent till 143:25 kronor efter att bolaget redovisat en kraftig resultatförbättring för det andra kvartalet.

Skanska utvecklades klart bättre än index med en uppgång på 2,7 procent till 87:15 kronor. Hela den europeiska byggsektorn gick starkt på förmiddagen efter att Tysklands största bolag inom sektorn Hochtief på morgonen höjt sin orderingångsprognos för 2008. Hochtief avancerade 3,6 procent i Frankfurt samtidigt som Balfour Beatty var 3 procent upp på Londonbörsen.

– Om hela sektorn är upp värderas Skanska allt annat lika högre, det resonemanget håller ju alltid. Men samtidigt skulle jag gissa att Hochtiefs orderingång, precis som för andra bolag i sektorn, säkert är uppblåst av kostnadsinflationen runt om i världen, säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

Han avslutar med att Hochtiefs besked ändå ska ses som en lättnad i ett läge när många på marknaden oroar sig för byggsektorns utveckling.

I Oslo klättrade även konkurrenten Veidekke 4,4 procent, efter att ha släppt sin delårsrapport på morgonen.

SSAB A steg med 3,0 procent till 154:50 kronor. Stålsektorn var en av de sektorer som utvecklades bäst i Europahandeln efter att tyska Thyssenkrupp redovisat ett resultat som var betydligt bättre än väntat för det brutna räkenskapsårets tredje kvartal och höjde samtidigt vinstprognosen för helåret. Även Salzgitter har i samband med sin rapport höjt prognosen för resultatet före skatt för 2008. Det var dock inte helt oväntat då bolaget i slutet av juli flaggade för att prognosen eventuellt skulle höjas i samband med rapporten.

Råvarusektorn överlag utvecklades väl efter stigande olje- och metallpriser. Lundin Mining steg 4,4 procent till 28:70 kronor och Boliden ökade 2,7 procent till 38 kronor. Onsdagens rapportförlorare, Lundin Petroleum, avancerade 1,8 procent till 69:25 kronor. Råoljepriset har stigit med över 3 procent de senaste två handelsdagarna och septemberkontraktet kostar nu runt 117 dollar per fat på Nymex efter att onsdagens lagersiffror från den amerikanska energimyndigheten visat på en oväntad minskning av oljelagren.

– Lagersiffrorna var lägre än väntat och det trycker upp priset. Oljepriset har kommit ned kraftigt den senaste tiden och mycket är också en reaktion på det”, sade David Moore, råvarustrateg på Commonwealth Bank of Australia, till Bloomberg News.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.