SCB: Nu blir det dyrare att teckna alla sorters bolån

Bolåneräntorna för nya avtal fortsätter att stiga för samtliga löptider, skriver SCB.
Handelsbanken om bostadspriserna
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT och Henrik Montgomery/TT

Hushållens bostadslån från monetära finansinstitut hade i april en årlig tillväxttakt på 6,9%. Motsvarande tillväxttakt för utlåning till icke-finansiella företag var 12,1%. Det är den högsta nivån sedan november 2008.

Den årliga tillväxttakten avseende total utlåning till hushåll var 6,8% i april. Bostadslånen utgjorde 82% av den totala utlåningen.

Bostadskreditinstitut stod i april för 1,1% av hushållens bostadslån. Bostadslån från bostadskreditinstitut hade en årlig tillväxt på 36,%.

Under april var den genomsnittliga räntan på hushållens nya avtal för bostadslån 1,83%. Den genomsnittliga rörliga räntan på nya bostadslån var 1,45%. För bostadslån med bindningstider mellan 1 och 5 år var räntan på nya avtal i genomsnitt 2,31%. Den bundna räntan har fortsatt att stiga i april, noterar SCB.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.