Boliden backar efter brand

Stockholmsbörsen pendlar kring nollan i den inledande tisdagshandeln. Tysk detaljhandelsstatistik kom in klart över förväntan under morgonen. På bolagssidan går MTG starkt medan Boliden backar efter brand i Garpenberg-gruvan.

SIX Generalindex var klockan 10.17
upp 0,1 procent till 526 medan OMXS30-index var oförändrat procent vid 1.687. Omsättningen var 2,6 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 3,5 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Burgundy, Chi-X och Turquoise.

Ute i Europa noteras uppgångar
omkring 0,3-0,4 procent för de ledande aktieindexen i London, Frankfurt och Paris.

En brand med kraftig rökutveckling
startade under morgonen i Bolidens Garpenberg-gruva. Enligt Boliden evakueras nu 166 arbetare.

”Samtliga medarbetare som
befann sig under jord vid det här tillfället håller på att evakueras. Det finns inga uppgifter om att någon skulle vara skadad, säger Bolidens presschef Marcela Sylvander till DN. Enligt arbetare på plats ska alla nu vara utom fara, skriver SvD. Aktien tappar 2,0 procent som dagens mest omsatta.

MTG ökar 1,7 procent och utvecklas
starkast av OMXS30-bolagen, följt av Lundin Petroleum som ökar 1,1 procent och Ericsson som stiger 1 procent. På den svagare sidan hittar man bland annat Alfa Laval, ABB och Assa Abloy som backar 0,4-0,5 procent.

H&M stiger 0,2 procent. I
eftermiddag presenteras veckostatistik från Textilwirtschaft över den tyska beklädnadshandeln. Tyskland är H&M:s viktigaste marknad och står för cirka 21 procent av bolagets försäljning.

Den tyska detaljhandeln ökade
också med 2,9 procent i justerad månadstakt i januari jämfört med december. Morgonens siffra var betydligt bättre än den nedgång om 0,3 procent som förväntades.

Astra Zeneca skriver i ett
pressmeddelande att man slutfört förvärvet av Actavis läkemedelsportfölj inom luftvägar i USA och Kanada. Astra Zeneca betalar därmed 600 miljoner dollar till Actavis, en summa som är känd sedan tidigare. Läkemedelsaktien backar 0,6 procent.

Telekommässan MWC fortsätter och
Telia Sonera anordnar i dag en press- och analytikerträff på plats i Barcelona. Där meddelade bolaget bland annat att man ökar kapitalinvesteringarna, capex, från 15,3 miljarder kronor 2014 till 17 miljarder 2015. Teliasonera är upp 0,1 procent.

Fastpartner ökar 2,4 procent.
Aktiespararnas analytiker Dag Rolander tycker att fastighetsaktien är fullt värderad och platsar i en långsiktig portfölj. Det är knappast fyndläge men ser långsiktigt bra ut och förtroendet för bolaget är starkt, skriver han i Svenska Dagbladet.

Hemfosa får lämna Nordeas
Select-portfölj samtidigt som Millicom och Sobi tar plats i portföljen. Aktierna noteras vid +0,5, +1,4 respektive -0,3 procent.

Swedbank har höjt rekommendationen
för ventilationsbolaget Systemair till neutral, från tidigare köp med upprepad riktkurs på 120 kronor. Vidare har HSBC upprepat rekommendationen underperform för Securitas, men skruvat upp riktkursen till 77 från 64 kronor.

Systemair backar 2,4 procent och
Securitas tappar 0,3 procent.

Danske Markets aktieanalytiker har
blivit mer positivt inställda till nordiska papper- och massindustriaktier. Banken höjer rekommendationen för BillerudKorsnäs till köp från tidigare avvakta. Förstavalet i sektorn förblir dock Stora Enso med en uppsida på 20 procent till bankens riktkurs.

Billerud Korsnäs stiger 1,4 procent
och Stora Enso ökar 2 procent.

Index                      

Senast 

I dag %

I år %

SIX Generalindex             

526    

+0,1 

+15,4

OMX Stockholm 30            

1687    

+0,0 

+15,2

SIX Avkastningsindex         

953    

+0,1 

+15,4

SIX Sverige cykliskt 15      

468    

+0,0 

+17,5

SIX Sverige defensivt 15     

507    

+0,4 

+12,7

SIX Volatilitetsindex       

14,6    

-1,6  

-6,2

 

 

nullnullOBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.