Bopriserna stiger på låga ränteförväntningar

Bostadspriserna i Sverige steg 0,8 procent i april jämfört med föregående månad. Säsongsrensat steg priserna 0,2 procent.

Det visar Valueguards HOX-index.

Bostadspriserna har stigit 1,9 procent under den senaste tremånadersperioden och stigit 1,3 procent under de senaste tolv månaderna.

Priserna på bostadsrätter steg 0,4 procent i april jämfört med föregående månad, medan villapriserna steg 1,1 procent. Säsongsrensat steg priserna på bostadsrätter 0,1 procent, medan villapriserna steg 0,2 procent.

Under den senaste tremånadersperioden har bostadsrättspriserna i Sverige stigit 1,2 procent jämfört med föregående tremånadersperiod och villapriserna har stigit 2,4 procent.

De senaste tolv månaderna har bostadsrättspriserna stigit 0,4 procent samtidigt som villapriserna stigit 1,8 procent.

” Två komponenter påverkade marknaden i april. Tilltron till marknaden har ökat och räntan förväntas vara låg en längre tid. Tror man på stigande priser är det lättare att buda och än lättare är det med övertygelsen om att räntan kommer att vara låg fortsättningsvis”, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, i en kommentar.

Valueguard har även undersökt prisutvecklingen på bostadsrättsmarknaden under första halvan av maj i Stockholm och Göteborg. I båda kommunerna stiger bostadsrättspriserna med 1 procent jämfört med april.

Valueguards boprisstatistik bygger på data från bland andra Svensk Mäklarstatistik, som sedan bearbetas för att ta hänsyn till att det säljs olika typer av bostäder varje månad. Genom att statistiken är kvalitetsjusterad mäts den underliggande prisutvecklingen på bostadsmarknaden.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här