Bornold: AP-fonderna solkas av det här

En omstridd aktieaffär ledde till att Första AP-fondens chef Johan Magnusson fick sparken. Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners, anser att styrelsen har hanterat frågan korrekt, men att det ändå solkar ner AP-fondernas rykte.

Johan Magnusson sparkades i helgen från sin befattning som vd för Första AP-fonden med omedelbar verkan. Enligt ett pressmeddelande från Första AP-fonden sparkades Johan Magnusson eftersom han tecknade sig privat när fastighetsbolaget John Mattson skulle börsnoteras i juni. Samtidigt var Första AP-fonden så kallad ankarinvesterare i introduktion, något som hade beslutats av just Johan Magnusson.

”Compliance-funktionen gjorde bedömningen att agerandet stod i strid med regelverket som förbjuder en anställd att utnyttja kunskap om fondens placeringar eller handla i finansiella instrument där fonden för tillfället gör eller inom kort kan förväntas göra affärer för fondens räkning, där sådan kunskap finns. Regelverket förbjuder också en anställd som har rätt att lägga order för fondens räkning att samtidigt eller i omedelbar anslutning lägga order för egen räkning”, skriver Första AP-fonden på onsdagen.

– Det här är ju helt osannolikt. Alla i branschen kan reglerna och en chef för en av AP-fonderna kan dem definitivt, säger Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners, till Affärsvärlden och fortsätter:

– Man kan ju konstatera att det ringer ett gäng varningsklockor här. Han sätter ju banken som sköter noteringen av John Mattson i en väldigt svår sits. Han är i form av vd en väldigt viktig kund i processen där AP fonden är ankarinvesterare samtidigt vill han ha aktier privat. Intresset var jättestort i marknaden och aktien upp 11% första dagen och har sen fortsatt upp.

Enligt Första AP-fonden anser inte Johan Magnusson att affärerna strider mot fondens policy.

”Johan M anser att hans privata transaktion inte strider mot fondens policy då prospektet (med all relevant och uppdaterad information om bolaget) med information om att fonden hade för avsikt att investera var offentligt då han anmälde intresse om tilldelning av aktier och att avtalet om fondens investering hade tecknats drygt tre veckor före Johan M önskade köpa aktier i bolaget vid börsintroduktionen”, skriver Första AP-fonden.

Joakim Bornold anser att styrelsen har agerat helt korrekt.

– Det är bra att man har sina compliance-system på plats men det är ju otroligt trist och onödigt att det ska behövas. Det är klart att AP-fonderna solkas av det här snedsteget även om styrelsen har hanterat frågan på ett bra sätt, säger han.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.