Bornold: Den inverterade räntekurvan är en urusel börsindikator

Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners, konstaterar att många både proffs och amatörer tar den inverterade räntekurvan som en säljsignal för aktier, men att den egentligen är en usel säljsignal.

Joakim Bornold påpekar i en text till investerare att vid de två senaste tillfällena, september 1998 samt februari 2006, så hade börsen 50 respektive 20 procents uppgång kvar innan toppen nåddes och att det tog ungefär 20 månader innan man nådde den.

– Så inverterad räntekurva kan vara en stark signal på kommande recession i ekonomin men en börsindikator är den inte, säger han.

Istället har han just nu mycket fokus på PMI-siffror och fordonsstatistik. Och han ser inte alls lika dystert på börsen som de som ser den intverterade räntekurvan som en säljsignal.

– Jag tror att investerarna är alldeles för pessimistiska just nu. Visserligen har det dykt upp en hel del mörka moln under sommaren men med den låga ränta vi har nu borde börsen värderas upp, säger han till Affärsvärlden.

 

rantekurva-soderberg-och-partners.png OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.