Sparekonomen: Välj detta istället för ISK

Allt mer kapital flyttas in i aktiefonder och ut från mer stabila fonder. Joakim Bornold uppmanar sparare att behålla en del räntesparande, men ISK-spararen bör byta konto. "Jag skulle välja ett nischkonto", säger Nordnets sparekonom.

Färsk statistik från nätmäklaren Avanza visar på en fortsatt stark fondmarknad med 1,9 fondbyten per konto i november. Teknikfonder hamnar i topp tillsammans med global- och Asienfonder. De senaste årens favoriter i mer stabila fastighets- och företagsobligationer blir allt mer impopulära hos småspararna.

Även de säkra räntefonderna fortsätter vara oattraktiva för småspararna.

– Avkastningen är så låg. Den är sannolikt noll om du har ett ISK, kanske också om du har en räntefond. Det gör ju att du betalar skatt i onödan, framförallt nu när skatten höjs, säger Nordnets sparekonom Joakim Bornold.

Han understryker dock att man ska behålla en del kapital i räntesparande för att dämpa svängningarna från börsen.

– Ur avkastningssynpunkt är det ju inte så lockande, men det är dumt att drastiskt ändra sin riskprofil för att avkastningen är för låg i räntefonder. Jag tror det är en tankevurpa när man byter räntesparandet mot aktiesparandet, man tar på sig så mycket mer risk.

Men Nordnets sparekonom har ett alternativ till ISK-sparandet.

– Jag skulle faktiskt välja ett nischkonto på en bank istället.

Aktiesparandet behåller han dock på ISK-kontot.

– Förväntningarna på aktier är så pass höga att även om man skulle komma in i en period med lägre avkastning bör sparandet ligga kvar i ISK, absolut, säger han.

IMF rapporterade i förra veckan att de svenska hushållen har ökat sitt sparande mest av alla OECD-länder sedan finanskrisen. Joakim Bornold tycker att man ska fortsätta underlätta sparande för privatpersoner.

– Det är bra att svenskarna kommit igång och har börjat spara. Men det är synd att man komplicerar sparandet för alla nya småsparare, säger han.

Han är mest besviken över att det initiala målet med att samla sparandet i ett ISK-konto har gått förlorat. Han säger att skattehöjningen kommer leda till att det enda lönsamma ISK-sparandet blir i aktier.

– Det blir ju ett trixande när sparare måste flytta kapital och sparandet kompliceras. Det är nog det som stör mig mest.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.