Börsaktuella Rnb vill öka förvärvstakten

Att kunna öka takten i expansionen och göra förvärv genom betalning med egna aktier är det som driver modeföretaget Rnb, där bland andra Jan Carlzon är storägare, till börsen. ”Det finns många bra affärer att göra just nu och det är högst möjligt att vi gör något förvärv redan i år”, säger Christel Kinning, vice VD i Rnb.

Anledningen till att Rnb går till börsen är främst att man vill öka takten i expansion. ”Vi har fått många intressanta förfrågningar den senaste tiden och upplever att en notering är nödvändig för att fullt ut kunna utnyttja de möjligheterna”, säger Rnbs VD Lars Åke Tollemark.

Tidigare i år drogs ett planerat noteringsförsök tillbaka i sista sekund, skälet var då att turbulensen kring Ericssons vinstvarning ansågs ha förlamat framför allt de institutionella investerarna. Trots den rådande börsturbulensen bedömer dock bolaget att det finns goda chanser att få in emissionen.

”Visserligen är det fortfarande skakigt, men vi tror att vi har ett så pass intressant koncept att det ändå finns intresse hos investerarna”, säger Lars Åke Tollemark.

Noteringen är även en förutsättning för att kunna expandera via förvärv, vilket ligger i den tillväxtstrategi som ska lyfta försäljningen med 15 procent årligen framöver.

”Vi tittar både på mindre klädkedjor och enskilda lokala fackhandlare och jag skulle tro att det blir tal om något förvärv redan i år. Den stora tillväxten, såväl organiskt som förvärvsmässigt, kommer att ske i Sverige även om vi tittar på andra regioner i Norden och norra Europa”, säger Christel Kinning, vice VD i Rnb.

Rnb är resultatet av en sammanläggning mellan Polarn & Pyret och Portwear, som båda haft en börsnotering i sikte de senaste åren på varsitt håll. Företaget omfattar fem butikskoncept; Polarn & Pyret, Saks, Solo, Blombergs och NK Varumärkesbutiker (bland annat Hugo Boss och Tiger). Polarn & Pyret-delen är att betrakta som motorn i bolaget och står för 28 procent av omsättningen och 51 procent av butikerna.

Koncernen har en proformaomsättning på cirka 650 Mkr och räknar med att växa 15 procent årligen, med undantag för i år.

”Dels innebar första kvartalet en försäljningsminskning, på grund av den milda vintern, dels drog vi på oss kostnader för ombyggnad av butiker. Det har även tagit både tid och kraft att förbereda bolaget inför en notering, varför vi räknar med lite lägre tillväxt i år”, säger Lars-Åke Tollemark.

Fram till år 2003 ska omsättningen vara uppe i en miljard kronor och totalt sett ska 25 nya butiker ha etablerats. Bolagets rörelsemarginal, som idag ligger runt fyra procent, ska ”någon gång under 2002-2003” vara uppe i åtta procent.

”I så gott som samtliga koncept har omfattande förändringar gjorts de senaste åren. Tydligaste effekterna av det har vi sett i Polarn & Pyret som historiskt sett dragits med rätt stora förluster men nu visar vinst. Vi räknar dels med att den turnarounden ska fortsätta, dels med att förbättringar i de andra varumärkena ska kunna lyfta resultatet”, säger Lars Åke Tollemark som också spår att 15 Mkr i samordningsvinster och kostnadsbesparingar på årsbasis ska få full effekt på resultatet år 2002.

De aktier som nu bjuds ut till försäljning motsvarar 37,6 procent av röster och kapital. Största enskilda ägaren, efter emissionen, är Jan Carlzons och Mikael Solbergs Karl Stockman AB som kontrollerar cirka 20 procent av röster och kapital. Varken Karl Stockman eller företagsledningen, som äger sju procent av bolaget, säljer några aktier i samband med noteringen. Teckningsperioden är 5-15 juni.

Modekoncernen Rnb räknar med att noteras på Stockholmsbörsens O-lista den 26 juni. I samband med noteringen görs en nyemission som, vid full teckning, drar in 78-86 Mkr till företaget. Försäljningspriset per aktie blir 43-47 kronor och börsvärdet landar någonstans mellan 357 och 390 Mkr.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Friendly Advice