Börsen: Astra mot strömmen

Det blev en bred nedgång på börsen under onsdagens handel. Undantaget var läkemedel där Astra Zeneca gick mot strömmen. IT-konsulterna fortsatte att tappa mark och Framfab hamnade på eftermiddagen under teckningskursen i sin emission. SAX-index noterades 1,2 procent lägre under eftermiddagen.

I USA vände börserna nedåt när handeln inleddes på onsdagen. Cisco ledde vägen genom att backa 6 procent på Nasdaq. Bolagets kvartalsrapport som presenterades efter stängning på tisdagskvällen fick aktien att tappa mark i efterhandeln. Resultatet var visserligen något bättre än snittprognosen men kommentarerna om affärsläget den närmaste tiden fick investerarna att tappa humöret.

Composite index noterades efter en timmes handel 2,1 procent lägre samtidigt som Dow Jones index föll 0,4 procent.

I Stockholm var utvecklingen inte mycket bättre. Nedgången under dagen var bred över branscherna och det var egentligen bara läkemedelsbolagen som klarade av att hålla sitt index blått. Det var främst tack vare Astra Zeneca som noterades 2,50 högre på 480 kronor under eftermiddagen. Pharmacia backade däremot 9,50 till 490 kronor.

Biacore tillhörde dagens vinnare med en uppgång på 13 procent till 385 kronor. Bolagets vinst för det första kvartalet uppgick till knappa 30 Mkr och prognosen om en tillväxt i år på 20 procent står fast.

Tungviktaren Ericsson bidrog däremot till den negativa utvecklingen på börsen. Under eftermiddagen noterades aktien 2,50 lägre på 62 kronor medan konkurrenten Nokia fått se sin aktie backa 11 kronor till 324,50.

Telia presenterar sitt kvartalsresultat före börsöppningen imorgon. I SME Direkts prognossammanställning inför rapporten hamnar snittet på 938 Mkr men spridningen är relativt stor. Årets första kvartal väntas ha varit lite svagare än det fjärde kvartalet förra året. Telia lär ha prioriterat lönsamhet före tillväxt, enligt analytikerna. Inför rapporten backade aktien 1,50 till 63,50.

Börsens två strykpojkar för tillfället är Framfab och Switchcore. Båda aktierna fortsatte nedåt under onsdagseftermiddagen, Framfab med 15 procent till 97 öre och Switchcore 12 procent till 7,75. Båda bolagen befinner sig därmed för tillfället under teckningskursen i sina föreslagna emissioner. För Framfab är gränsen 1 krona och för Switchcore gäller 8,50.

Bolagens problem tycks nu även ha smittat av sig på branschkollegorna. Netinsight har fått se sin kurs rasa 35 procent sedan i fredags inklusive dagens nedgång på 13 procent. Cell Network har tappat lika mycket och onsdagens nedgång var 17 procent. På förlorarlistan återfanns även Icon Medialab som föll 11 procent.

Enligt statistik från Handelns utredningsinstitut, HUI, och branschorganisationen Stil steg försäljningen i klädbutikerna med en dryg procent under april månad. JC hamnade på vinnarlistan under dagen med en uppgång på 4 procent till 63,50. Bolaget är en av årets vinnare på börsen i år och har faktiskt stigit över 60 procent sedan årsskiftet. Den betydligt större konkurrenten H&M hade inte lika bra utveckling på onsdagen utan backade 3 kronor till 170,50.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Kreditkortsval
Annons från Carnegie Fonder